Valtionjohtajat liikenteessä: Niinistö tapaa Macronin Ranskassa – EU-ministerit koolla Brysselissä

Tänään maanantaina EU-maiden päämihet tapaavat toisiaan. Samantyyppinen liikehdintä jatkuu loppuviikostakin. 

Presidentti Sauli Niinistö tekee tänään työvierailun Ranskaan ja tapaa presidentti Emmanuel Macronin Pariisissa.

Presidenttien on tarkoitus keskustella muun muassa Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja Euroopan turvallisuustilanteesta, presidentin kanslia kertoi tiedotteessa sunnuntaina.

Niinistön ohjelmassa on kanslian mukaan myös muita kahdenvälisiä tapaamisia.

Presidentti Niinistö on tavannut Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen valtionjohtoa myös Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

EU:n ulkoministerit koolla

EU:n ulkoministerit kokoontuvat tänään Brysselissä keskustelemaan Venäjän sotilaallisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) osallistuu kokoukseen.

Ulko- ja puolustusministerien on myös määrä hyväksyä yhteisistunnossaan EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä koskeva strateginen kompassi.

EU:n ulkoministerit keskustelevat epävirallisesti myös Moldovan ulkoministerin Nicu Popescun kanssa. Keskusteluissa käsitellään Ukrainan sodan vaikutuksia Moldovaan, joka on ottanut vastaan väkilukuun suhteutettuna eniten Ukrainasta sotaa paenneita ihmisiä.

Myös EU:n puolustusministerit ovat koolla

EU-maiden puolustusministerit tapaavat tänään Brysselissä ulkoasiainneuvoston kokouksessa, johon myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistuu.

– Kokouksen tavoitteena on EU:n strategisen kompassin hyväksyminen ulkoasiainneuvostossa EU:n ulko- ja puolustusministerien yhteiskokouksessa.

Tämän jälkeen asiaa käsitellään Eurooppa-neuvostossa EU:n päämiesten kesken torstaina ja perjantaina. Strateginen kompassi on EU:n turvallisuus- ja puolustustyön ohjausasiakirja, johon on eriteltynä tavoitteet EU-yhteistyölle seuraavaksi 5–10 vuodeksi.

Lisäksi puolustusministerit keskustelevat Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

– Ukrainan puolustusministeri osallistuu puolustusministerien epäviralliselle illalliselle etäyhteydellä, mediatiedotteessa todetaan. 

Biden Puolaan loppuviikosta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden matkustaa perjantaina Puolaan tavatakseen maan presidentin Andrzej Dudan. Varsovan tapaamisen aiheena on asiasta kertovan Valkoisen talon mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Lisäksi tarkoitus on keskustella siitä, miten Yhdysvallat yhdessä liittolaisten ja kumppaneidensa kanssa vastaa humanitaariseen kriisiin, jonka Venäjän perusteeton hyökkäys Ukrainaan on aiheuttanut.

Jo aiemmin oli tiedossa, että Biden matkustaa tällä viikolla Belgian Brysseliin tavatakseen siellä Nato-kumppaneita, G7-maiden sekä Euroopan unionin johtajia.

Suomi Natoon vai ei? Debatissa vastakkain Heikki Patomäki ja Juho Romakkaniemi 36:51
Suomi Natoon vai ei? Debatissa vastakkain Heikki Patomäki ja Juho Romakkaniemi

Lue myös:

    Uusimmat