Mainos

Valtion budjetissa lisärahaa pitkäaikaistyöttömille ja kehitysyhteistyöhön

Kansainvälisen kehitysyhteistyön määrärahat kasvavat ensi vuonna 58 miljoonaa euroa. Työministeriö aikoo ensi vuonna panostaa ennen muuta nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Valtiovarainministeriö on myöntämässä kehitysyhteistyöhön 518,6 miljoonaa euroa, joka on viisi miljoonaa enemmän kuin ulkoministeriön omassa esityksessä.

Ero selittynee sillä, että hallitus päätti kehysriihen yhteydessä leikata kehitysapua viisi miljoonaa. Nyt säästöstä luovuttiin, koska Suomi sitoutui kehysten jälkeen EU:ssa tavoitteeseen, jonka mukaan kehitysavun osuus bruttokansantuotteesta nostetaan 0,56 prosenttiin vuoteen 2010 mennessä.

Valtiovarainministeriö ja ulkoministeriö ovat samoilla linjoilla UM:n ensi vuoden määrärahatarpeesta. Ulkoministeriö esittää hallinnonalalleen myönnettäväksi 890 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriö on kehy-rahojen lisäämisen vuoksi myöntämässä 895 miljoonaa.

Budjettiesitys saa kiitosta Kehitysyhteistyön palvelukeskukselta. Kepa pitää kuitenkin huolestuttavana sitä, että hallitus näyttäisi olevan hylkäämässä tavoitteen saavuttaa YK:n suosittelema taso.

Lisärahaa nuorten ja pitkäaikaistyöttömien aktivointiin

Työministeriö aikoo ensi vuonna panostaa ennen muuta nuorten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Se on valtiovarainministeriön kanssa yhtä mieltä siitä, että työvoimatoimistot tarvitsevat lisää rahaa niin sanotun yhteiskuntatakuun toteuttamiseen.

Yhteiskuntatakuulla tähdätään siihen, että työttömyys saataisiin katkaistua pikaisesti. Työvoimatoimistoissa aiotaan tarjota aktivointitoimia, kuten koulutusta tai työharjoittelua, nykyistä suuremmalla volyymilla. Työministeriö käyttää lisää rahaa myös irtisanottujen työntekijöiden tueksi viritetyn muutosturvan toteuttamiseen.

Työministeriön ja VM:n budjettilinjaukset näyttävät pitkälti samansuuntaisilta. Erimielisyyksiä on lähinnä määrärahojen budjetointiin liittyvistä teknisistä asioista.

Hallinnonalan rahoista on silti odotettavissa vääntöä koko hallituksen budjettiriihessä. Työministeri Tarja Filatov tuo neuvotteluihin esityksen työmarkkinatuen tasokorotuksesta. Riihen on tarkoitus päättää vähävaraisimpien asemaa kohentavasta niin sanotusta köyhyyspaketista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.