Valtio haluaa lykätä Musiikkitalon rakentamista

Senaattikiinteistöjen toimialajohtaja Juha Lemströmin mukaan on selvää, että rakennustöitä ei aloiteta, ennen kuin urakoista saadaan hyväksyttäviä tarjouksia.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta on valmis odottamaan rakennusalan suhdannetilanteen rauhoittumista, ennen kuin Helsingin musiikkitalon rakentamiseen ryhdytään.

Varsinaisten rakennustöiden aloittamista ovat viivästyttämässä kuuma suhdannetilanne, alan resurssien korkea käyttöaste ja siitä seurannut urakkahintojen nousu.

- Valtiolla on valmius odottaa suhdannetilanteen normalisoitumista, jos hankkeen kustannusten hallinta sitä edellyttää, todetaan valtioneuvoston tiedotteessa.

Ministerivaliokunta sai tiistaina selvityksen hankkeen etenemisestä Musiikkitalon hallituksen puheenjohtajalta, Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtajalta Juha Lemströmiltä.

Lemströmin mukaan on selvää, että rakennustöitä ei aloiteta, ennen kuin urakoista saadaan hyväksyttäviä tarjouksia. Musiikkitalosta on järjestetty jo kaksi urakkakilpailua, mutta kummassakaan kilpailussa ei ole saatu yhtään hyväksyttävää tarjousta.

- Sellaista viestiä markkinoille ei anneta, että Musiikkitalo rakennetaan mihin hintaan hyvänsä, Lemström sanoi.

Ylen päätös kohtalonkysymyksenä

Lemströmin mukaan Musiikkitalo-hankkeen kohtalonkysymys on, lähteekö Yle vuokralaiseksi taloon. Marraskuun alussa Yle ilmoitti vetäytyvänsä Musiikkitalon rakentamisen rahoittamisesta.

Toimitusjohtaja Mikael Jungnerin mukaan päätös vuokralaisuudesta tehdään lähikuukausina.

- Vuokralaisasemalle on Ylen puolelta ehdot, mitä se saa maksaa ja minkälaisia riskejä siihen saa sisältyä. Näitä selvitetään ja näistä keskustellaan, Jungner sanoi.

Jos Yle ei tule taloon vuokralaiseksi, joutuu koko hankkeen mielekkyys Lemströmin mukaan vaakalaudalle.

- Valtio ja Helsingin kaupunki joutuvat aivan uuteen tilanteeseen, jos kolmijalkaisesta jakkarasta lähtee yksi jalka pois. Tällöin voidaan kysyä, kannattaako kolmelle käyttäjälle suunniteltua taloa rakentaa vain kahdelle käyttäjälle, Lemström pohdiskeli.

Tarkoituksena on ollut, että Musiikkitaloa käyttäisivät Sibelius-Akatemian ja Helsingin kaupunginorkesterin ohella myös Radion sinfoniaorkesteri, joka on osa Yleä.

Lemströmin mukaan Musiikkitalon toteuttaminen osaurakointina hidastaa töitä niin, että talo valmistunee vasta vuoden 2011 kesällä. Aiemmin tavoitteena oli, että talo valmistuisi vuoden 2010 loppuun mennessä.

Varsinaiset rakennustyöt päästäneen aloittamaan Lemströmin mukaan ensi kesänä, todennäköisimmin vasta lomien jälkeen elokuussa. Nyt Musiikkitalon työmaalla ovat käynnissä muun muassa pohjarakennus- ja huoltotunneliurakat, joiden on määrä valmistua toukokuussa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat