Tiesitkö? Joulutähti ei ole myrkyllinen – mutta näiden joulukasvien kohdalla olisi syytä olla tarkkana

0:24

Toisin kuin moni edelleen uskoo, joulutähti ei ole myrkyllinen kasvi, vaan itse asiassa suomalaisten kolmesta suosikkijoulukasvista turvallisin vaihtoehto. Pieninä määrinä nautittuna harva joulukasvi kuitenkaan aiheuttaa oireita.

Jouluna monien suomalaisten koteja koristavat erilaiset joulukukat. Kauppapuutarhaliiton viestintäpäällikkö Minna Rantala kertoo, että perinteiset joulukukat, joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka eli amaryllis, ovat säilyttäneet jo pitkään asemansa suomalaisten suosikkikukkina.

Vaikka samat kukat ovat koristaneet suomalaisten joulupöytiä jo vuosikausia, niiden myrkyllisyyteen liittyy edelleen paljon väärää tietoa. Toisin kuin moni luulee, joulutähti ei ole myrkyllinen.

– Olemme vuosien mittaan yrittäneet katkoa näitä harhaluuloja, että joulutähti olisi todella myrkyllinen. Se ei tosiaan ole. Joulutähti on paikallisesti ärsyttävä eli jos joulutähden kanssa nyt alkaisi ihan ruokailemaan, niin saattaa tulla vatsa kipeäksi, Rantala sanoo.

Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sivuilla kerrotaan, että joulutähden maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa ja iholla. Jos lapsi pääsee kukkaa maistamaan, on tämän suu ja iho syytä huuhdella huolellisesti.

Hyasintti, amaryllis ja jouluruusu myrkyllisiä

Rantala muistuttaa, että sen sijaan hyasintti ja ritarinkukka eli amaryllis luetaan myrkyllisiin kasveihin. Kasvien nauttiminen voi aiheuttaa myös mahan ärsytysoireita, mutta pienen määrän syömisestä ei yleensä seuraa mitään.

Myös jouluruusu on myrkyllinen kasvi. HUS:in sivuilla kerrotaan, että nämä kukat sisältävät protoanemoniinia ja saponiineja, jotka ärsyttävät paikallisesti.

Pienen määrän syöminen aiheuttaa hyasintin ja ritarinkukan tavoin harvoin oireita. Jos kasvia on tullut maisteltua tai nieltyä vähemmän kuin yksi kukka tai vastaava määrä muuta kasvinosaa, hoitona käy suun huuhtelu ja pieni määrä juotavaa.

Jos jouluruusua on syönyt suuremman määrän tai kasvin syöjä alkaa oirehtia, olisi syytä hakeutua lääkäriin. Oireina voi olla polttavaa tunnetta suussa ja nielussa, lisääntynyttä syljeneritystä, mahakipua, oksentelua ja ripulia.

– Suosituimmista kotimaisista joulukasveista turvallisin valinta on joulutähti, Rantala huomauttaa.

Jos haluaa pelata täysin varman päälle, kokonaan myrkyttömiä joulukukkavaihtoehtoja ovat hiukan harvinaisemmat joulukasvit ardisia, joulukaktus ja tulilatva.

Miljoonia joulukukkia myydään vuosittain

Määrällisesti eniten Rantalan mukaan suomalaiset ostavat hyasintteja. Niitä myydään tänä jouluna noin 2,6 miljoonaa kappaletta.

– Hyasintteja ostetaan monesti monta kerralla. Joulutähti on isompi, ja sitä ostetaan ehkä 1–2 kappaletta, Rantala sanoo.

Suomessa joulutähtiä myydään suurin piirtein noin 1,6 miljoonaa kappaletta, ritarinkukkaa taas noin miljoona kappaletta.

Muiden joulukukkien ja kasvien myrkyllisyydestä voi etsiä tietoa HUS:in Myrkytystietokeskuksen sivuilta. Myrkytystietokeskus vastaa puhelimessa ympäri vuorokauden äkillisten myrkytysten ehkäisyyn ja hoitoon liittyviin kysymyksiin. Neuvonta palvelee koko maassa.

Lähteenä myös HUS 1 & 2

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja