Tämä on lemmikinomistajien isoin virhe jouluna – eläinlääkäriltä varoitus herkkulahjoista: "Ripulioireet voivat latistaa tunnelmaa"

Joulu ja vuodenvaihde voivat olla lemmikeille raskaita 7:35
Miten vähentää lemmikin rasitusta jouluna ja uutenavuotena? Katso haastattelu videolta.

Uutisaamussa vierailleet asiantuntijat pitäisivät jouluna erityisesti huolta siitä, että lemmikin rutiinit pysyvät yllä.

Joulu on monelle ihmiselle vuoden kohokohta, mutta lemmikit eivät jouluruoista ja -lahjoista piittaa. Tärkeintä olisi pitää juhlan keskellä yllä lemmikille tuttuja rutiineja ja normaalia aktivointia. Arkeen tulevat liialliset muutokset ovat asiantuntijan mukaan suurin virhe, jonka lemmikinomistajat jouluisin tekevät.

– Itse pitäisin joulun ja vuodenvaihteen aikana erityisesti huolta siitä, että lemmikillä on tarpeeksi lepoa, eläinten käyttäytymisen asiantuntija Janica Raudasoja Mustista ja Mirristä sanoi Uutisaamussa.

Esimerkiksi kotiin tulevat vieraat, joulupukki, lahjanarut ja joulukuusi voivat olla karvakavereille stressitekijöitä samoin kuin lisääntynyt autossa matkustaminen.

Lahjoja lemmikki ei odota eikä niitä tarvitse sille antaa. Jos jotain joululisää lemmikin ruokailuun haluaa, panostaisi Raudasoja uusien herkkujen sijaan ennemmin tarjoiluun.

Omaeläinklinikan eläinlääkäri Niina Murto varoittaa, että pahimmillaan muutos lemmikin ruokavalioon voi johtaa inhottavaan oireiluun.

– Vaikka ei vakavia oireita tulisi, niin ihan tällaiset ripulioireet jouluaattoiltana voivat vähän latistaa tunnelmaa siellä perheessä.

Varo lemmikin syömisiä jouluna

Lemmikeille ei siis kannata tarjoilla joulupöydän antimia vaan säästää kinkut ja laatikot ihmisille. Erityisen varottavia ruoka-aineita ovat suklaa, sipuli, ksylitolituotteet ja macadamia-pähkinät, Murto luettelee. Myöskään hiivaa sisältävää taikinaa, pipareita, rusinoita, viinirypäleitä tai kinkun paistorasvaa lemmikille ei pidä antaa.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Yleensä sopimattomia tai myrkyllisiä ruokia syövät nimenomaan koirat. Kissanomistajien kannattaa olla sen sijaan tarkkana liljakasvien kanssa, sillä ne ovat jo pieninä määrinä syötyinä hengenvaarallisia. Myös hyasintti, amaryllis ja tulppaani ovat myrkyllisiä lemmikeille.

Joulukoristeetkin voivat päätyä lemmikin elimistöön leikin tiimellyksessä. Ilonpitoon houkuttelevat narumaiset ja teräväreunaiset koristeet kannattaa sijoittaa lemmikin ulottumattomiin. Jos lemmikillä on tapana syödä kuusenneulasia tai -oksia, tulisi eläin pitää omistajien poissa ollessa eri huoneessa kuin joulupuu.

Lemmikki on syytä pitää erossa myös kynttilöistä, jottei se pääse käräyttämään viiksiään tai turkkiaan.

Lemmikkiä vaanivat jouluvaarat:"Pahimmillaan neurologisia oireita" 4:11
Lemmikille voi sattua kotona tapaturmia sesongista riippumatta. Joulu kuitenkin tuo mukanaan omat ongelmansa, kuten niin sanotut vierasesinetapaturmat, päivystyksen vastuueläinlääkäri Niina Murto Omaeläinsairaala Mevetistä kuvailee.

Lue myös:

    Uusimmat