Mainos

Valosaasteen määrä kasvaa Suomessakin

Valosaastetta on selvästi aiempaa enemmän myös Suomessa, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta. Maapallon laajuisessa kartoituksessa jo 1990-luvun lopulla saatiin tulokseksi, että vain vajaa kolmannes Suomen pinta-alasta ei ollut valosaasteen vaikutuspiirissä.

-Tilanne on varmaan vielä pahentunut tähän päivään tultaessa, sanoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Jari Lyytimäki.

Maailmanlaajuisesti valosaasteen on arvioitu lisääntyvän 6-20 prosenttia vuosittain asutuilla alueilla.

Valosaaste voi haitata luontoa ja ihmisten terveyttä. Esimerkiksi altistuminen keinovalolle yöllä haittaa nukkumista ja sitä kautta ihmisen hormonitoimintaa, mikä näyttää lisäävän esimerkiksi rintasyövän riskiä.

Terveys- ja luontohaittojen lisäksi valosaaste haittaa tähtien tarkkailua.

-Valo muuttaa taivaan vaaleammaksi, jolloin sieltä on vaikeampi erottaa tähtiä. Kohteen pitää olla kirkkaampi, jotta sen pystyy havaitsemaan, sanoo tiedottaja Anne Liljeström Tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta.

Keinovalo harhauttaa eläimiä

Keinovalo haittaa usein eläimiä ja luontoa vielä enemmän kuin ihmistä. Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Jari Lyytimäki kertoo, että keinovalosta on haittaa varsinkin yöaikaan aktiivisille eläimille.

- Ne ovat sopeutuneet aistimaan hyvin pieniäkin valomääriä. Sen takia ihmisen tuottama lisävalo voi aiheuttaa niille paljon herkemmin häiriöitä kuin ihmisille ja muille päiväeläimille, Lyytimäki sanoo.

Keinovalon tiedetään saavan yöllä lentävät linnut törmäämään valaistuihin rakennelmiin ja harhauttavan eliöitä.

- Esimerkiksi hyönteisiä houkuttelee lyhytaaltoinen valo. On myös tutkittu keinovalon vaikutusta lintujen aamulaulun aloitusaikaan. Sillä voi olla vaikutuksia reviirikäyttäytymiseen ja lisääntymismenestykseen, Lyytimäki kertoo.

Tutkimuksista on saatu näyttöä myös siitä, että katuvalot häiritsevät niitä lähettyvillä olevien puiden elintoimintojen tahdistusta. Puu voi esimerkiksi alkaa kasvaa keväällä epäsopivaan aikaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.