Mainos

Valkoposkien määrä ei enää kasvanut

Valkoposkihanhien syyslaskennassa havaittiin kaikkiaan 14 300 lintua. Suomen valkosposkikanta on nyt suurinpiirtein saman kokoinen kuin vuosi sitten. Todennäköisin syy kannan kasvun pysähtymiseen kylmän talven vaikutus lintujen lisääntymiseen.

- Lintujen talvehtimisalueilla laitumet olivat kylmyyden takia huonossa kunnossa. Se heikentää lintujen kuntoa ja vähentää niiden poikasmäärää. Heikkokuntoiset yksilöt voivat jopa jättää pesimättä, kertoo vanhempi tutkija Markku Mikkola-Roos Suomen ympäristökeskuksesta.

Todennäköisesti kyse on kuitenkin vain tilapäisestä kannan kasvun hidastumisesta. Suomeen mahtuu vielä paljon lisää valkoposkihanhia.

- Saaristossa on vielä paljon tilaa, samoin sisämaan järvillä. Periaatteessa lintu voisi levittäytyä koko Suomeen, arvioi Mikkola-Roos.

Tänä vuonna valkoposkihanhet ovat levittäytyneet pohjoiseen päin Merenkurkussa. Esimerkiksi Kokkolan ja Oravaisten alueella lintujen määrä on lisääntynyt. Järvialueista valkoposket viihtyvät ainakin Vesijärvellä, Oulujärvellä ja Saimaalla.

Pääkaupunkiseudulla valkoposkihanhikanta on jo niin suuri, ettei se todennäköisesti enää paljon kasva.

- Laidunniityt alkavat olla huonossa kunnossa ja pesäpaikat ovat täynnä, joten linnut lähtevät muualle saaristoon etsimään pesimäpaikkoja, kertoo Mikkola-Roos.

Eniten valkoposkihanhia on tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla (8 400), Turun alueella (3 000) ja Porissa (850).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.