Mainos

Valistus ei tehoa tupakoiviin vanhempiin

Moni kouluikäinen altistuu vieläkin tupakansavulle, vaikka julkiset sisätilat on saatu jo varsin savuttomiksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan yli 20 prosenttia lapsista nimittäin altistuu savulle kotonaan.

Osuus on sama jopa alle 7-vuotiaiden lasten kodeissa. Valistuksesta huolimatta savulle altistuvien lasten määrä ei ole pienentynyt 2000-luvulla.

Katariina Kallion väitöskirjatutkimuksen mukaan jopa noin puolet 8-13 -vuotiasta lapsista altistuu säännöllisesti tupakansavulle. Tutkimuksen mukaan savu aiheuttaa todellisia terveyshaittoja, sillä passiivinen tupakointi voi vaikuttaa verisuonten toimintaan sekä valtimoiden seinämien paksuuteen.

Altistuminen tupakansavulle on siis yhteydessä verisuonten ahtautumisen eri asteisiin ja tätä kautta sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen.

Eniten savulle altistuvat ne lapset, joiden isä tai molemmat vanhemmat tupakoivat. Myös auto on paikka, jossa lapset joutuvat hengittämään tupakansavua. Esimerkiksi Australiassa on jo lailla kielletty tupakointi autossa, jos mukana on alle 16-vuotias lapsi.

Kuljettajan tupakointi on myös todennäköisesti suurempi liikenneriski kuin kännykkään puhuminen.

Kotona tupakoimiseen ei oikein voi lailla puuttua, mutta Kallio toivoo tutkimustulosten motivoivan vanhempia lopettamaan tupakoinnin tai ainakin siirtymään ulkotiloihin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.