Mainos

Välimerellä varauduttu huonosti tsunameihin

Välimeren rantavaltiot eivät ole varautuneet mahdollisiin tsunameihin.

Tsunami voi iskeä mihin tahansa Välimeren kolkkaan eikä kunnollista varoitusjärjestelmää ole rakennettu, varoittaa Bolognan yliopiston tutkija Stefano Tinti.

- Jos tsunami iskee, missään Välimerellä ei ole turvallista.

Hyökyaalto voi ehättää nopeimmillaan muutamissa minuuteissa lomailijoiden suosimille rannoille esimerkiksi Italiassa ja Kreikassa.

Tsunameja synnyttävät maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset ja merenalaiset maanvyörymät. Tsunameita aiheuttaville maanjäristyksille alttiitta alueita ovat Italia ja niin sanottu Helleeninen kaari, joka kulkee Adrianmeren länsirannikkoa Kreikan kautta Turkin etelärannikolle.

Välimeren maissa toimii maanjäristyksistä varoittavia seismografisia asemia, mutta niillä ei ole välineitä mitata tsunamiriskiä eikä tutkijoilla ole valtuuksia varoittaa mahdollisesta vaarasta, Tinti huomauttaa.

Vuoden 2004 tapaninpäivän kaltainen tsunami Aasiassa on poikkeuksellinen. Silti riski Välimerellekään ei ole olematon. Euroopassa suurinta tuhoa aiheuttanut tsunami raunioitti Portugalin pääkaupungin Lissabonin 1755.

Kun varoitusjärjestelmä rakennetaan, sen pitäisi toimia nopeasti. Paikalliset, sadan kilometrin päähän yltävät tsunamit saavuttavat rannikon rivakasti.

- Useimmiten ihmiset joutuvat paikallisten tsunamien uhreiksi, Tinti muistutti puhuessaan toimittajille Euroopan geotieteiden liiton (EGU) taannoisessa vuosikokouksessa Wienissä.

Esimerkiksi Algerian rannikolla tapahtuneen vedenalaisen järistyksen nostattama hyökyaalto tavoitti Algerian rannikon 15 minuutissa. 40 minuutin päästä aallot iskivät Espanjan rannikkoon ja tunnin kuluttua oli vuorossa Ranskan etelärannikko aaltojen ylitettyä kapean meren.

Hallitukset vitkastelevat

Tsunamivaroitusjärjestelmän toimintavarmuus edellyttäisi myös merenpinnan liikkeitä mittaavien järjestelmien rakentamista.

Seisminen mittauskeskus havaitsee kyllä maankuoren liikkeet, mutta varmuus tsunamista saadaan vain seuraamalla merenpinnan liikahduksia. Jos merenpinnan seuruujärjestelmää ei ole, seurauksena voi olla perättömäksi osoittautuvia hälytyksiä.

Välimeren rantavaltiot ovat tutkijoiden mielestä vitkastelleet päätöksenteossa.

- Kansallisten varoituskeskusten perustaminen on viivästynyt kovasti, Tinti huomauttaa.

Hän arvioi, ettei varoitusjärjestelmä maksaisi kuin 26-32 miljoonaa euroa.

Varoitusjärjestelmien lisäksi pitäisi varmistaa se, että tieto vaarasta leviäisi nopeasti kaikille uhanalaisille. Tutkijat muistuttavat, että väestön varoittaminen ja rantojen evakuointi on viranomaisten tehtävä.

Kreikka on saanut rakennettua kaksi merenpinnan seuruujärjestelmää Kreetalle vasta tänä vuonna. Kreikka lasketaan seismisesti epävakaimmaksi Välimeren alueeksi ennen Turkkia, Algeriaa ja Sisiliaa.

Yksi tutkijoiden huolenaihe on Sisilian ja Napolin puolivälissä Tyrrhenanmeressä sijaitseva Euroopan suurin tulivuori Marsili. Tsunami voisi syntyä jo siitä, että tulivuoren kraatterin reunamien kivimassat lähtisivät vyörymään.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.