Mainos

Väitös: Ruokahalu ilmenee aivoissa

Lihavat ihmiset reagoivat ruuan näkemiseen eri tavalla kuin normaalipainoiset, todetaan tuoreessa väitöstutkimuksessa. Terveydenhuollon maisteri Leila Karhunen on tutkinut ruuan näkemisen aikaansaamia reaktioita tunteissa, aivoissa ja muualla elimistössä.

Kliinisen ravitsemustieteen alaan kuuluva tutkimus on tiettävästi ensimmäinen, jossa reaktioita on selvitetty samanaikaisesti kaikilla näillä tasoilla. Tulosten mukaan lihavilla ruuan näkeminen oli yhteydessä lisääntyneeseen verenkiertoon aivojen oikealla puolella ohimo- ja päälohkojen alueella. Normaalipainoisilla ei tapahtunut vastaavia muutoksia. Tutkija ei osaa sanoa, onko kyseessä lihavuuden syy vai seuraus. Asian selvittäminen vaatii lisätutkimuksia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös leptiinin eli vastikään löydetyn "kylläisyyshormonin" yhteyttä syömisen säätelyyn. Leptiini ei ollut yhteydessä näläntunteisiin tai haluun syödä eikä myöskään syödyn ruuan määrään. Sen sijaan se oli yhteydessä ruuan näkemisen aikaansaamaan syljeneritykseen sekä syömisen säätelyn kannalta keskeisen aivoalueen, hypotalamuksen verenkiertoon. Myös leptiinin merkitystä kannattaa Karhusen mielestä tutkia edelleen.

Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että ruokaa nähdessään ahmimisongelmasta kärsivät naiset kokevat suurempaa halua syödä kuin sellaiset lihavat naiset, joilla ahmimisongelmaa ei ole. Ruuan näkemisen synnyttämä voimakkaampi halu syödä voikin olla eräs ahminnalle altistava tekijä lihavilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.