Vain reilu kolmannes Puolan ja Unkarin kansalaisista pitää maataan demokraattisena

Unkarin hallitus esittää lakia, joka jatkaisi poikkeustilaa ilman takarajaa – rakennetaanko Unkarissa diktatuuria? 5:16
Viiden jälkeen ohjelma maaliskuussa: Rakennetaanko Unkarissa diktatuuria?

Enemmistö unkarilaisista ja puolalaisista ei pidä kotimaataan demokraattisena. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta kansainvälisestä tutkimuksesta.

53:n maan kansalaisten asenteita demokratiaan selvittäneessä The Democracy Perception Indexissä Puola ja Unkari ovat ainoat EU-maat, joissa alle puolet vastaajista pitää maataan demokraattisena. Puolassa luku oli 38 prosenttia ja Unkarissa 36 prosenttia.

Tutkimuksessa mukana olleista EU-maista maataan eniten demokraattisena pitävät tanskalaiset (77 prosenttia) ja itävaltalaiset (73 prosenttia). Tutkimusta ei tehty Suomessa. 

Unkaria ja Puolaa on viime vuosina kritisoitu EU:n sisällä niiden demokratiakehityksestä ja muun muassa oikeuslaitoksen riippumattomuuden puutteista. Euroopan komissio on myös aloittanut rikkomusmenettelyitä niitä vastaan.

Demokratiaa seuraava Freedom House -järjestö kertoi toukokuussa, että se ei pidä Unkaria enää demokratiana pääministeri Viktor Orbánin toimien vuoksi.

Kyselytutkimukseen vastasi huhti-kesäkuussa 124 000 ihmistä. The Democracy Perception Index on laajin vuosittain toteutettava demokratiatutkimus.

Lue myös:

    Uusimmat