Vain reilu kolmannes Puolan ja Unkarin kansalaisista pitää maataan demokraattisena

5:16
Viiden jälkeen ohjelma maaliskuussa: Rakennetaanko Unkarissa diktatuuria?

Enemmistö unkarilaisista ja puolalaisista ei pidä kotimaataan demokraattisena. Tämä käy ilmi tänään julkaistusta kansainvälisestä tutkimuksesta.

53:n maan kansalaisten asenteita demokratiaan selvittäneessä The Democracy Perception Indexissä Puola ja Unkari ovat ainoat EU-maat, joissa alle puolet vastaajista pitää maataan demokraattisena. Puolassa luku oli 38 prosenttia ja Unkarissa 36 prosenttia.

Tutkimuksessa mukana olleista EU-maista maataan eniten demokraattisena pitävät tanskalaiset (77 prosenttia) ja itävaltalaiset (73 prosenttia). Tutkimusta ei tehty Suomessa. 

Unkaria ja Puolaa on viime vuosina kritisoitu EU:n sisällä niiden demokratiakehityksestä ja muun muassa oikeuslaitoksen riippumattomuuden puutteista. Euroopan komissio on myös aloittanut rikkomusmenettelyitä niitä vastaan.

Demokratiaa seuraava Freedom House -järjestö kertoi toukokuussa, että se ei pidä Unkaria enää demokratiana pääministeri Viktor Orbánin toimien vuoksi.

Kyselytutkimukseen vastasi huhti-kesäkuussa 124 000 ihmistä. The Democracy Perception Index on laajin vuosittain toteutettava demokratiatutkimus.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja