Mainos

Vain Italiassa: Mielipidemittauksia julkaistaan hevoskilpailutuloksina

Italiassa kaikki säännöt on tehty kierrettäviksi. Myös kielto, jonka mukaan mielipidemittauksia ei saa tehdä eikä julkaista kaksi viikkoa ennen vaaleja.

Internetin Notapolitica.it -sivustolta on koko ajan löytynyt hevoskilpailutuloksia, joihin on piilotettu ennusteita vaalien äänijakaumasta. Lukijan pitää vain osata koodit.

San Nicolan laukkaradalla voittaja on hevonen Bien Comun (Pier Luigi Bersanin johtama vasemmisto) ja kakkosena seuraa Maison Liberté (Silvio Berlusconin johtama oikeisto). Loppuajoista on luettavissa, että Bersanin kannatus olisi noin 34 prosenttia ja Berlusconin kuusi prosenttiyksikköä vähemmän.

Maison Libertéllä on ollut kova haastaja Igor Brick (koomikko Beppe Grillon populistit), jonka kannatus kipuaa yli 20 prosenttiin. Ipson de la Bocconilla (Mario Monti) menee huonommin. Hän on saamassa korkeintaan 10 prosenttia.

Poliittisten tarkkailijoiden mukaan, näihin mittauksiin voi luottaa täsmälleen yhtä paljon kuin ennen kahden viikon karenssia julkaistuihin mittauksiin.

Grillo yllättää

Viimeisimpien tietojen Bersanin voitto parlamentin alahuoneessa on käytännössä varma. Hänen äänisaaliinsa on ennusteiden mukaan 34-36 prosentin luokkaa.

Suureksi yllättäjäksi voi nousta Beppe Grillon Viisi tähteä -liike. Joissain ennusteissa grillolaiset ohittavat jopa mediamiljardööri Berlusconin. Populistiryhmän yli 25 prosentin kannatusta pidetään täysin mahdollisena.

Entinen EU-komissaari Mario Monti näyttäisi kärsivän nöyryyttävän tappion. Epävirallisten mittausten mukaan hänen äänisaaliinsa jää alahuoneessa alle kymmeneen prosenttiin.

Alueiden edustajista koostuvan senaatin enemmistöstä on mahdoton sanoa mitään varmaan.

Tiukinta taistelua käydään Bersanin ja Berlusconin välillä. Vasemmiston kannalta on oleellista, miten pääministerin tehtävät nyt jättävän Montin keskustaliittouma pärjää. Toimivalla hallituksella pitää olla reilu enemmistö molemmissa kamareissa.

Italian vaalihuoneet sulkeutuvat tänään kello 16 Suomen aikaa. Ovensuukyselyjä julkaistaan heti sen jälkeen, mutta ne eivät perinteisesti ole olleet erityisen luotettavia Italiassa. Varmempia tuloksia on luvassa vasta myöhään illalla.

Vaaleissa valitaan 630 edustajaa parlamentin alahuoneeseen ja 315 senaattoria ylähuoneeseen. Kaikki lait on hyväksytettävä molemmissa kamareissa.

MTV3 Uutisten kirjeenvaihtaja Tapio Nurminen seuraa Italian vaaleja paikan päällä.

Katso Tapio Nurmisen kommentit Roomasta: (Huomenta Suomi 25.2.2013)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.