Mainos

Vaihtoehto-Nobel rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolestapuhujille

Vaihtoehto-Nobeliksi kutsuttu Right Livelyhood eli Oikea elämä -palkinto myönnettiin tänä vuonna Israeliin, Britanniaan, Brasiliaan ja Venezuelaan. Palkinnon myöntävän säätiön mukaan palkinnonsaajille on yhteistä taistelu terrorismia ja epävakautta sekä niiden syitä vastaan.

-Jos emme saavuta suurempaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta ja huolehdi siitä, että kaikkien ihmisten perusoikeudet tulevat huomioiduiksi, terrorismi jatkuu, sanoi palkinnon perustaja Jakob von Uexkull julkistaessaan tämänvuotisen palkinnon saajat.

Muisto Yhdysvalloissa 11. syyskuuta tehdyistä terrori-iskuista oli tilaisuudessa tuntuvasti läsnä.

-Terrorismia vastaan ei taistella olemalla peloissaan tai lyömällä umpimähkään takaisin - sitä vastaan taistellaan sovinnon, rauhan ja ihmisoikeuksien keinoin, von Uexkull sanoi.

Syyllisiä on hänen mukaansa rangaistava, mutta jos ei puututa terrorismin syihin, ei päästä vielä kovin pitkälle.
Yksi palkituista oli israelilainen Gush Shalom -liike. Von Uexkullin mukaan liike on väkivallattomin keinoin pyrkinyt siihen, että Israel vetäytyisi miehittämiltään palestiinalaisalueilta ja palestiinalaiset saisivat oman valtion. Liike on tavoitellut rauhaa palestiinalaisten ja Israelin välille.

-Terrorismi syntyy köyhyydestä, se syntyy konflikteista kuten Israelissa. Miehitetyillä palestiinalaisalueilla syntyy päivittäin uusia bin Ladeneita, jotka näkevät, miten heidän vanhempiaan häpäistään, jotka näkevät oman elämänsä toivottomuuden, von Uexkull sanoi.

Palkinnon sai myös brittiläinen ydinaseita vastaan taisteleva Trident Ploughshares (Aurantakojat) -liike. Perustelujen mukaan liike muistuttaa ihmisiä siitä, että ydinaseiden uhka on olemassa ja se on ajankohtainen nyt, kun terroristien on pelätty saavan käsiinsä näitä aseita.

Kaksi muuta palkinnonsaajaa olivat Etelä-Amerikasta. Brasilialainen Leonardo Boff, yksi latinalaisamerikkalaisen vapautusteologian perustajista, palkittiin pitkäaikaisesta työstä köyhien ja syrjäytyneiden hyväksi. Venezuelalainen Jose Antonio Abreu puolestaan on tehnyt työtä lasten- ja nuoriso-orkesterien puolesta, ja hänet palkittiin musiikin ilon tuomisesta erityisesti köyhille lapsille.

Right Livelyhood -palkinto on noin 1,4 miljoonan markan suuruinen.

(MTV3-STT-TT)

Tutustu palkinnon saaneiden järjestöjen kotisivuihin:
Trident Ploughshares -järjestön kotisivu
Gush Shalom -liikkeen kotisivu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.