Vähemmistövaltuutettu esitti vaatimuksensa uudelle hallitukselle

Maahanmuuttajista ei ole ratkaisuksi työvoimapulaan, jos tuleva hallitus ei ryhdy toimiin heidän asemansa parantamiseksi, toteaa vähemmistövaltuutettu tiukkasanaisessa kannanotossaan.

Vähemmistövaltuutettu Mikko Puumalainen odottaa uuden hallituksen ryhtyvän tosissaan toimiin rasismin kitkemiseksi ja maahanmuuttajien aseman parantamiseksi. Tiukkasanaisessa kannanotossaan vähemmistövaltuutettu vaatii parannuksia myös romanien ja saamelaisten asemaan: romanien köyhyyskierre on saatava viimein poikki ja saamelaisten maanomistusoikeuskiista ratkaistava.

Puumalainen muistuttaa, että maahanmuuttajista toivotaan ratkaisua edessä olevaan työvoimapulaan. Tavoite ei täyty, jos täällä asuvat maahanmuuttajat viestittävät tulleensa syrjityiksi ja pitävät tarvittavaa lupakäytäntöä byrokraattisena ja kankeana.

- Monet Suomessa asuvat maahanmuuttajat muuttavat myös pois, Puumalainen tähdentää.

Vähemmistövaltuutetun mielestä uuden hallituksen olisikin vietävä käytäntöön Matti Vanhasen (kesk.) hallituksen viime syksynä hyväksymä maahanmuuttopoliittinen ohjelma. Sen keskeisiä tavoitteita on juuri työperusteisen maahanmuuton merkittävä lisääminen.

Puumalaisen mukaan ohjelman toteuttamiseen tarvitaan eri hallinnonalojen uskottavaa yhteistyötä ja riittävää rahoitusta.

Perusoikeudet kaikille

Puumalainen muistuttaa myös kansainvälisten tarkkailijoiden puuttuneen romanien huonoihin oloihin Suomessa. Puumalaisen sanoin romanien asema on yksi vakavimmista ihmisoikeusongelmistamme.

Puumalainen edellyttikin tulevalta hallitukselta kouriintuntuvia ja todellisia toimia romanien syrjäytymisen estämiseksi.

Saamelaisten maanomistuskiista olisi Puumalaisen mukaan ratkaistava viime syksynä hallitukselle esitetyn mallin pohjalta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat