Vähemmistöön kuuluva Rafael, 28, matkusti Qatarin MM-kisoihin – paikallisten käytös sai pelkäämään: "En tunne oloani turvalliseksi"

1:28:14
Fifa sulki toimittajalta hotellin ovet MM-Qatarissa – kohutilanne taltioitui kameralle

Seksuaalivähemmistöön kuuluva brasilialainen Rafael on matkustanut jalkapallon MM-kisojen ajaksi Qatariin. Hän on muun muassa homoseksuaaleihin törkeästi suhtautuvassa maassa työn vuoksi. 

– Olen ylpeä siitä, kuka olen, myös Qatarissa, Rafael sanoo TV2:lle

Useat LGBTQ-ryhmät boikotoivat näkyvästi MM-kisoja Qatarin surkean ihmisoikeustilanteen vuoksi. Rafael on kuitenkin maassa. Hän työskentelee risteilyaluksella.

Kun 28-vuotias saapui maahan marraskuun puolivälissä, oli hänen kädessään sateenkaariranneke. Laivan vartijat kehottivat häntä ottamaan sen pois. Hän teki kuten käskettiin.

– Olen avoin ja näkyvä homomies. Vaikka minulla ei ollut ensimmäisenä päivänä ylläni mitään vähemmistösymboleja, ihmiset tuijottivat minua silti koko ajan, hän kertoo. 

Hän on joutunut lopettamaan sateenkaarisymbolien käytön myös vaatetuksessaan, jotta tuntisi olonsa mukavaksi Dohassa. Rafael on nähnyt muiden homomiesten profiileja deittisovelluksissa. Käyttäjillä ei ole ollenkaan profiilikuvia. Tämä on saanut hänet tuntemaan pelkoa tavata uusia ihmisiä.

– Ennen fyysistä tapaamista en tiedä, kuka toinen henkilö on, hän sanoo.

Qatarissa homoseksuaalisuudesta voi saada vuosien vankeusrangaistuksen. Yksi lukuisista kuohuttaneista Fifa-tapauksista oli turnauksen alussa asetettu kielto, joka esti joukkueita käyttämästä sateenkaarisymbolilla koristeltua One Love -kapteeninnauhaa. 

– En tunne oloani mukavaksi, turvalliseksi tai tervetulleeksi täällä, Rafael toteaa. 

Hän ei aio palata Qatariin enää uudestaan.

– Miksi matkustaisin maahan, jossa minua rangaistaan siitä, kuka olen, hän päättää. 

Jalkapallon MM-kisat ovat parhaillaan käynnissä. Turnaus päättyy sunnuntaina 18.12.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja