Fifan ja jäsenliittojen väliset ongelmat löivät Qatarissa silmille – Ari Lahdelta hämmentävä paljastus MM-kisojen kulisseista: ”Ei edes mainittu”

Kuolonuhrit vain pieni osa suurta suunnitelmaa – tällaista on Qatarin laskelmoiva"urheilupesu" 6:23
Kuolonuhrit vain pieni osa suurta suunnitelmaa – tällaista on Qatarin laskelmoiva "urheilupesu"

Palloliiton kolmihenkinen delegaatio teki viime viikolla matkan Qatarin MM-kisoihin Fifan kutsumana. Matkan tarkoitusperiä, onnistumisia ja epäonnistumisia Palloliiton tiedotteessa ruotiva puheenjohtaja Ari Lahti kertoo Fifan ja kansallisten liittojen välille jääneen mittavasta vuoropuhelusta huolimatta runsaasti selvitettävää. Fifa sivuutti tietyt tärkeiksi koetut teemat kokonaan.

Palloliitto on valinnut Qatar-asioissa Lahden johdolla "aktiivisen vaikuttamisen" linjan, ja siksi Lahti matkusti paikan päälle yhdessä toisen varapuheenjohtajan Kaarlo Kankkusen ja pääsihteeri Marco Casagranden kanssa.

– Matkaamme on kritisoitu rajusti, ja ymmärrän sitä kritiikkiä. Toisaalta kävimme valtavan määrän vakavia, virallisia ja toimenpiteisiin johtavia keskusteluja useiden eri organisaatioiden työntekijöiden, muiden maiden puheenjohtajien ja edustajien kanssa, Lahti sanoo.

– Epävirallisia keskusteluja kokousten välillä ja otteluissa käytiin vielä sitäkin enemmän. Ne arvot, joihin me Palloliitossa uskomme, aidosti välittyivät ja tulivat ilmi useissa keskusteluissa.

Jalkapalloilullisiin asioihin liittyen Palloliiton edustajat olivat mukana Fifan Excecutive Football Summit -kokouksessa, jossa Fifa tarjosi jäsenmailleen katsauksen erilaisista ajankohtaisista asoista. Lahti kiinnitti huomion siihen, mistä tapaamisessa ei puhuttu ollenkaan.

– Se, ettei ihmisoikeuksiin liittyviä epäkohtia edes mainittu kokouksessa, oli erikoista.

– Valitettavasti ihmisoikeusrikkomuksiin puuttuminen ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistäminen tuntuu jäävän käytännössä Fifan eurooppalaisten jäsenliittojen vastuulle. Fifalla on paljon töitä tehtävänä, jotta jalkapallo säilyy ja on tulevaisuudessakin eri maanosien kansoja yhdistävä asia.

Viimein esimerkki seksuaalivähemmistöjen oikeuksien edistämiseen – tai edistämättä jättämiseen – liittyen nähtiin viikko sitten, kun Fifa kielsi seitsemältä eurooppalaiselta jäsenmaaltaan OneLove-kapteeninnauhojen käyttämisen.

– Lopputuloshan oli se, että joukkueet taipuivat Fifan uhkauksen alla. Kaikki olimme pettyneitä Fifan ratkaisuun. Palloliitto odottaa, että Fifa on sitoutunut noudattamaan omia sääntöjään ja linjauksiaan, joihin ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja edistäminen keskeisesti kuuluvat, Lahti huomauttaa.

– MM-kisojen jälkeen tähän asiaan on palattava. Jäi tunne, että yhteiset arvot jyrättiin. Luottamuksen palauttaminen Fifaan vaatii paljon työtä.

Tuki Infantinolle näyttäytyy oudossa valossa

Parjatulta Fifa-pomolta Gianni Infantinolta hämmästyttävä puheenvuoro –"Tunnen itseni homoseksuaaliksi" 0:53
Fifa-pomo Gianni Infantinolta hämmästyttävä puheenvuoro – "Tunnen itseni homoseksuaaliksi"

Jotkut jäsenliitot ovat väläyttäneet Fifan mielivallan edessä jopa mahdollisuutta erota kattojärjestöstä. Lahti ei usko tämän toteutuvan.

– Mutta korjaavaa ja kovaakin palautekeskustelua Fifan kanssa joudutaan kyllä varmasti käymään.

Se, johtaako tämä mihinkään, on kokonaan toinen kysymys.

Palloliitto on monien muiden kansallisten liittojen tavoin osoittanut tukensa Fifan puheenjohtajana pian seitsemän vuoden ajan toimineelle Gianni Infantinolle.

52-vuotias sveitsiläis-italialainen lakimies seurasi tehtävässä petos- ja korruptiosyytösten vuoksi syrjään siirrettyä Sepp Blatteria ja esiintyikin alkuun jonkinlaisena Fifan uudistajana.

Mitä pidempään Infantino on Fifaa johtanut, sitä enemmän hän on kuitenkin alkanut muistuttaa Blatteria.

– MM-kisoihin liittyvät tapahtumat ja Infantinon lausunnot ovat syöneet luottamusta ja aiheuttaneet suurta ihmetystä. Viimeaikaisten tapahtumien valossa tuen osoittaminen Infantinolle näyttäytyy nyt oudossa valossa, ymmärrän sen, Lahti myöntää.

Fifan puheenjohtajavaali käydään maaliskuussa. Infantinolle ei ilmaantunut määräaikaan mennessä ainuttakaan vastaehdokasta, joten Palloliiton ja muiden eurooppalaisten liittojen on tultava hänen kanssaan toimeen vastedeskin.

– Meille on tärkeää, että Fifa ja Infantino pitävät lupauksistaan Qatarissa kiinni. Työläisten oikeuksia valvova pysyvä toimisto Dohaan ja korvausrahasto siirtotyöläisille on toteuduttava.

– Lisäksi edellytämme Fifan parantavan suhteitaan (Euroopan jalkapalloliittoon) Uefaan. Odotamme tämän tapahtuvan sitä kautta, että yhdessä sovitut arvot ja toimintaperiaatteet toteutuvat myös käytännössä.

Lue myös:

    Uusimmat