C Moren asiantuntija ei edes harkinnut matkaa Qatarin MM-kisoihin – "En tuntisi hetkeäkään oloani turvalliseksi"

Tämän vuoksi Qatarin ongelmakisat vie urheilua myös eteenpäin 4:45
Katso videolta: Tämän vuoksi Qatarin MM-kisat ovat merkittävä askel eteenpäin urheilussa. Haastattelussa Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

Ruotsin C Moren ja TV4:n asiantuntijana toimiva jalkapallolegenda Lotta Schelin latasi Aftonbladetin haastattelussa suoraa puhetta Qatarin MM-kilpailuista. 

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

38-vuotias Schelin pelasi urallaan kolmet MM-kisat (paras sijoitus 2011 kolmas) tehtaili Ruotsin paidassa 88 maajoukkuemaalia. Schelinin ura päättyi vuonna 2018 ja tämän jälkeen hän on toiminut lajissa tv-asiantuntijana. Ruotsalainen on järkyttynyt Qatarin MM-kisaisännyydestä.

– Mitä enemmän saan tietoa, sitä enemmän minusta tuntuu, että "voi paska". Ei ole pienintäkään mahdollisuutta, että lähtisin sinne. En tuntisi hetkeäkään oloani turvalliseksi, Schelin totesi.

– SVT ja TV4 on lähettänyt paikan päälle vain tarpeellisen määrän väkeä, mutta minun kohdallani se ei ollut missään kohtaa ajankohtaista. Minä asun naisen kanssa ja Qatarissa se ei ole edes laillista. Minun oleminen siellä ei olisi lainkaan turvallista, Schelin jatkoi.

Ruotsin C Moren/TV4:n MM-kisatiimi on saanut tietoa ihmisoikeusjärjestö Amnestylta Qatarin lakipykälistä. Schelin kuunteli tarkkaan ja luki materiaalin, jotta sai hyvän käsityksen, mitä maassa tapahtuu, kuinka naisia ja seksuaalivähemmistöön kuuluvia syrjitään ja siirtotyöläisiä käytetään hyväksi.

Schelin kiinnitti erityisesti Carmenin tarinaan. Carmen kertoi Sportbladetin haastattelussa, kuinka hän tuli Qatariin työskennelläkseen kansainväliselle jalkapalloliitolle Fifalle. Hän joutui kuitenkin pakenemaan välttääkseen vankilan, vaikka hän oli se, joka joutui raiskauksen uhriksi.

– Hän sai neuvon, että hänen tulisi mennä naimisiin raiskaajan kanssa. Siltä se näyttää. Jos tapahtuu jotain, niin sitä joutuu sairaiden lakien ympäröimäksi. Se on sairasta, että ei tiedä, mihin tulee mennä. Jokaisen ihmisen tulee ymmärtää se, Schelin päätti.

Katso pääkuvan videolta: Tämän vuoksi Qatarin MM-kisat ovat merkittävä askel eteenpäin urheilussa. Haastattelussa Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila. 

Lue myös:

    Uusimmat