Kommentti: Lionel Messin palkitseminen oli virhe

Lionel Messin unelma toteutui viimein – Argentiinan supertähti sai MM-pokaalin käsivarsilleen 1:28
Lionel Messin unelma toteutui viimein – Argentiinan supertähti sai MM-pokaalin käsivarsilleen

Argentiinan kultaan ja kunniaan joulun alla johdattanut Lionel Messi valittiin Qatarissa sataprosenttisen ansaitusti MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Mutta mistä hyvästä hänet palkittiin maanantaina?

Vaikka Fifan vuoden pelaaja -palkinto ja Ballon d’Or eriytettiin viiden vuoden fuusion jälkeen takaisin omiksi palkinnoikseen vuonna 2016, Kultaisen pallon keskeisinä kriteereinä säilyivät palkittavan otteet pitkässä otannassa. 

Vaatimus läpi vuoden kantavasta tasosta ei kadonnut säännöistä myöskään vuonna 2022, jolloin palkintoa hallinnoiva France Football -lehti vaihtoi tarkasteltavaa aikaikkunaa kalenterivuodesta jalkapallokauteen. Samassa yhteydessä äänioikeuksia päätettiin myöntää Fifan rankingin sadan parhan joukkoon kuuluville entisen 180 valtiota käsittävän listan sijasta.

Journalistien on määrä tehdä valintansa kolmen kriteerin perusteella.

  1. Yksilön suoritukset edellisellä kaudella
  2. Joukkueen menestys edellisellä kaudella
  3. Pelaajan käyttäytyminen ja urheiluhengen mukainen reilu peli kauden aikana

Ballon d’Or on kerännyt vuosien varrella kritiikkiä monista eri syistä. Palkinto on vahvistanut supertähtikulttia kyseenalaisin perustein, kuten vuonna 2013, jolloin Cristiano Ronaldo palkittiin löyhien otteiden jälkeen mainitulla tunnustuksella. 

Sen asema tärkeimpänä globaalin jalkapallokauden yksilöpalkintona on kuitenkin yhä vahva niin kannattajien kuin mediankin keskuudessa. Se ei ole pysti muiden joukossa, vaan globaalin jalkapallon vuotuinen yhteenveto, joka ansaitsee tarkemman perkauksen jo pelkästään sen lajin arvoihin ja jalkapallokeskusteluun ulottuvan vaikutusvallan vuoksi.

Lähtökohtani on: Messin uran kahdeksannessa Ballon d’Orissa ei olisi lopulta mitään kummallista, jos Erling Haaland ei olisi ollut ehdolla.

Messin palkitseminen kahteen otteeseen sekä MM-kisojen parhaana että kauden parhaana olisi ollut paikallaan, jos hän olisi molempia ollut. Nyt Mestarien liigan pudotuspeleissä kuvasta kadonnut Kirppu palkittiin kolme viikkoa kestävän MM-turnauksen edesottamuksilla ennen Haalandia, joka johdatti Manchester Cityn maailman parhaana sarjana pidetyn Valioliigan, FA Cupin ja arvostetuimman seurajoukkuepokaalin voittoon Euroopassa. Tämän lisäksi läpi kauden historiallisen tasonsa säilyttänyt Haaland rikkoi Valioliigan 28 vuotta vanhan maaliennätyksen 36 osumalla.

Ballon d’Oria ei ole koskaan arkailtu myöntää lähinnä maaleja tekevälle hyökkääjälle, joten Haalandin ohittaminen kokonaisvaltaisuuden puutteen vuoksi ei vaikuta loogiselta – eikä sellaista edellytetä palkinnon kriteereissäkään. 

Jos Messin lähinnä kohtuulliset otteet Euroopan kärkisarjoista heikoimpana pidetyssä Ranskassa eivät hankaloittaneet hänen valitsemistaan, tuskinpa Haalandin esiintyminen Qatarin MM-nurmellakaan olisi vaakaa toiseen suuntaan kallistanut. Mitä norjalainen olisi siis voinut tehdä toisin?

Ei mitään, sanovat monet. Messin haluttiin voittavan Ballon d’Or, ainakin vielä kerran. MM-kulta synnytti jostain syystä kollektiivisen tarpeen kuorruttaa kenties kaikkien aikojen parhaan jalkapalloilijan elämäntyö tavalla, jolla ei pitäisi itsessään olla tekemistä Messin mittaamattoman upean uran kanssa, ja hetkellä, joka olisi kuulunut virallisten kriteerien perusteella toiselle pelaajalle.

Jos jokin elämäntyö jalkapallossa ansaitsee tunnustuksia, se on Messin. Siihen on kuitenkin olemassa ja tulossa aivan omat väylänsä. Nyt Haalandin ennennäkemätön kausi ohitettiin seremoniallisista syistä, jotka kyseenalaistavat Ballon d’Orin syvintä tarkoitusta entisestään ja täyttivät tämän tekstin lähinnä kysymyksillä. Niistä keskeisimpänä vailla vastausta riippuu: Miksi Lionel Messi lopulta palkittiin kauden 2022-2023 parhaana pelaajana?

Lue myös:

    Uusimmat