Mainos

Vaasa kaavailee sormenjälkivalvontaa sosiaalitoimistoihin

Vaasan kaupunki harkitsee sormenjälkitunnisteen käyttöä sosiaalitoimen etuuksien valvonnassa. Tietosuojavaltuutettu pitää biotunnisteiden käyttöä ongelmallisena.

Vaasan kaupunki suunnittelee sormenjälkivalvontaa toimeentulotuen väärinkäytösten estämiseksi. Kaupunki kaavailee, että sormenjälkitunnisteilla voitaisiin valvoa sosiaalitoimiston myöntämien maksusitoumusten asianmukaista käyttöä apteekeissa sekä mahdollisesti myös ruokakaupoissa ja kodinkoneliikkeissä.

Järjestelmässä sosiaalitoimiston ottamaa ja sirukortille tallennettua asiakkaan sormenjälkeä verrattaisiin maksusitoumusta käytettäessä otettavaan sormenjälkeen.

Hallintojohtaja Veli-Matti Laitisen mukaan Vaasassa ilmeni viime keväänä kymmenkunta toimeentulotuen maksusitoumuksen väärinkäytöstä apteekeissa.

Helsingin Sanomien mukaan Vaasa aikoo pyytää tietosuojavaltuutetun toimistolta lausunnon kokeilusta. Kokeilun alussa kaupunki ottaa sormenjälkiä vain omilta työntekijöiltään.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio toteaakin, että riskit täytyy selvittää perinpohjaisesti ennen järjestelmän käyttöönottoa.

-Kun tällaista järjestelmää luodaan, vaaditaan rankkaa kysymyksen asettelua, vaihtoehtojen pohdintaa, oikeudellisen laadun huolehtimista ja koko tietoteknisen ympäristön hyvää hallintaa sekä siihen liittyvien riskien kartoittamista, korostaa Aarnio.

Talentia: Asiakkaan kriminalisointia


Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestön Talentian puheenjohtaja Eila Malmström pitää Vaasan sosiaalitoimen suunnitelmia sormenjälkien keräämisestä yliampuvina.

-Tämä kuulostaa sosiaalitoimen asiakkaan kriminalisoinnilta ja oikeusturvan loukkaamiselta, Malmström sanoo tiedotteessaan. Talentian tietojen mukaan myöskään Vaasan kaupungin sosiaalityöntekijät eivät ole innostuneet hallintovirkamiesten suunnitelmista.

-Sosiaalityöntekijöitä ei ole toden teolla kuunneltu asiaa valmisteltaessa. Toimeentulotuen väärinkäyttö ja jopa huijaukset ovat tosiasia ja valitettavia. Ne ovat kuitenkin marginaali-ilmiöitä, jos niitä rinnastetaan esimerkiksi Kelan sosiaaliturvaetuuksien tai erilaisten yritystukien käytössä ilmenneisiin väärinkäytöksiin. Tällaista käytäntöä sosiaalialan ammattilaisen etiikka ei voi hyväksyä.

Malmström muistuttaa, että sosiaalityöntekijöillä on monia keinoja varmistaa, että maksusitoumusta käyttää oikea henkilö siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 30.01.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.