Vaaniiko pimeydessä vaara? Yleinen lapsuuden pelko on normaalia myös aikuisuudessa – kunhan se ei rajoita elämää

Pelko on kauhea tunne, mutta sitä etsitään tietoisesti pieninä paloina 6:53
KATSO MYÖS: Pelko on kauhea tunne, mutta sitä etsitään tietoisesti pieninä paloina.

Pimeän pelko on sangen normaalia ja luonnollista, kunhan se ei ala haitata arkea.

Pimeydessä vaanii vaara — ainakin jos uskomme kauhuelokuvia.

Oletko pimeässäkin kuin kotonasi vai tuntuuko pimeys painostavalta ja korvat poimivat pienimmänkin särähdyksen, nostaen niskakarvasi pystyyn?

Pimeän pelko on hyvin yleistä, mutta turvattomuuden tunnetta eivät ole ruokkineet pelkästään kauhuelokuvat.

Huffpost kysyi asiantuntijoilta. miksi niin moni lapsi ja aikuinenkin pelkää pimeää ja milloin pimeän pelosta tulee ongelma.

Pelolla on esihistorialliset juuret

Toronton Metropolitan yliopiston psykologian professori Martin Antonyn mukaan pimeän pelko kumpuaa jo esihistoriallisilta ajoilta.

– Olemme valmiita tai taipuvaisia kehittämään pelkoja joistakin asioista enemmän kuin toisista, Antony kertoo.

Taipuvuus pelkojen kehittymiseen liittyy johonkin sellaiseen, joka olisi ollut vaarallista esihistoriallisella ajalla eläneille esi-isillemme: korkeat paikat, hämähäkit, käärmeet ja pimeys.

– Meidät on luultavasti rakennettu koko evoluution läpi luonnonvalinnan kautta kehittämään tällaisia pelkoja, ja pimeys olisi yksi niistä tilanteista, joita olemme alttiita pelkäämään helpommin, Antony kertoo.

Jos pimeydessä on saalistajia, et todennäköisesti pysty näkemään niitä. Tämä on aivan yhtä totta tänäkin päivänä kuin tuhansia vuosia sitten esi-isillemme.

Pimeän pelko on hyvin yleinen

Yhdysvaltojen kansallisen mielenterveysinstituutin kliininen psykologi Krystal Lewis kertoo, että pimeyden pelko on melko yleistä, varsinkin lapsien keskuudessa. 

– Pelot ovat normaali osa lapsuuden kehitystä. Näemme reilun määrän lapsia, jotka pelkäävät pimeää, mikä on kehityksellisesti hyväksyttävää, Lewis toteaa.

Martin Antonyn mukaan suurin osa lapsista kuitenkin kasvaa ohi pelosta ajan myötä. Pelko on toisaalta myös aikuisille yleinen ja siihen löytyy selitys evoluutiosta.

– Suurin osa asioista, jotka saavat meidät tuntemaan olomme epämukaviksi, ovat sellaisia, jotka koemme hankaliksi ennustaa tai joita emme pysty itse kontrolloimaan. Pimeyden tapauksessa on epäselvyyttä – emme tiedä, mitä siellä on, Antony selittää.

Aina kun olemme esimerkiksi pilkkopimeässä huoneessa tai tuijottelemme pimeää yötaivasta, mieleemme hiipii kuvia kauhuelokuvista ja lapset saattavat pelätä jopa hirviöitä.

Pimeää pelkäävä ihminen ei Antonyn mukaan pidä pimeyden mukanaan tuomasta epätietoisuudesta. 

Pelon takana tosi elämän kokemus

Krystal Lewisin mukaan aikuisten kokema pimeän pelko saattaa johtua pimeällä tapahtuneesta negatiivisesta kokemuksesta. Kyseessä on saattanut olla esimerkiksi ryöstö tai muunlainen päällekäynti. 

– Tämän kaltaiset asiat voivat vaikuttaa pelkojen kehittymiseen, Lewis selittää.

Martin Antonyn mukaan pimeän pelko voi olla jopa osa negatiiviseen tapaukseen liittyvää posttraumaattista stressihäiriötä. Tällaisessa tapauksessa voi olla kannattavaa hakea ammattiapua pelkotilan selvittämiseen.

Lewisin mukaan on tärkeää tarkkailla pelkoa ja sitä, häiritseekö se normaalia arkea tai hyvinvointia yleisesti. 

Katso myös: Ruby, 18, pelkää kuollakseen Michael Jacksonia – reagoi voimakkaasti lomakeskuksen imitaattoriin

Lähde: Huffpost

Lue myös:

    Uusimmat