Miksi näemme painajaisia ja voiko niitä estää? Nämä asiat vaikuttavat uniisi

Painajaiset ovat ikävä tapa uneksia, mutta niiden taustalta löytyy usein selittäviä tekijöitä, joihin pystyy vaikuttamaan.

Unien tukiminen ei ole varsinaisesti yksinkertaista ja asiaan liittyy vielä paljon sellaista, mitä tutkijat eivät ymmärrä.

Jokainen ihminen näkee yön aikana kolmesta kuuteen unta, joista jokainen kestää 5–20 minuuttia, kirjoittaa Medical News Today. Unet saattavat olla usein outoja, romanttisia, suorastaan hupsuja, eroottisia tai joissain tapauksissa jopa pelottavia, toisin sanoen painajaisia.

The New York Postin mukaan tutkijat ovat edelleen hieman eri mieltä siitä, onko unilla jotakin merkitystä vai ei. Osa uskoo, että unet ovat aivojen alitajuntainen tapa käsitellä tunteita ja traumoja.

Varsinkin painajaiset ihmetyttävät yhä tutkijoita, sillä painajaiset voivat olla hämmentävyyden lisäksi jopa melko ahdistavia.

Miksi näemme painajaisia?

Kaksi painajaistyyppiä

Painajaisunet voidaan jakaa kahteen tyyppiin:

  • Suurin osa painajaisista on idiopaattisia: syy on epäselvä, eikä sisältö liity valveilla ollessa tapahtuneisiin tilanteisiin. Painajaisten sisällöt voivat olla hyvin vaihtelevia.
  • Traumaperäisten painajaisten sisältö liittyy jotenkin valveilla ollessa tapahtuneeneeseen traumaattiseen kokemukseen. 

Lähde: Terveyskirjasto

Painajaisia nähdään usein juuri REM-unen aikana, mutta täysin yksiselitteistä syytä niiden näkemiselle ei ole. Tutkijat ovat kuitenkin pystyneet liittämään tiettyjä tekijöitä kohonneeseen todennäköisyyteen nähdä painajaisia.

Tällaisia tekijöitä ovat Mayo Clinicin mukaan esimerkiksi ahdistus, trauma, univaje, tietyt lääkkeet, huumeet sekä suuret määrät kauhukirjojen tai sarjojen kulutusta.

Terveyskirjaston mukaan aikuisista 2–5 prosenttia näkee jatkuvasti painajaisia. Jos ihminen näkee painajaisia jatkuvasti, taustalla on usein vakava stressireaktio, uniongelmia tai muita mielenterveyden haasteita.

Tutkijoiden nykytietämyksen mukaan painajaisia on mahdotonta poistaa kokonaan univalikoimastaan, mutta niiden oletettuihin syihin pystyy vaikuttamaan. Jos painajaisia aiheuttaa stressi, sen juurisyitä kannattaa lähteä ratkomaan, jos taas esimerkiksi lääkitys, annostusta tai lääkettä voi koettaa lääkärin avustuksella muuttaa.

Jos painajaiset ovat traumaperäisiä ja kroonisia, apua voi löytyä psykoterapiasta. 

Joidenkin tutkimusten mukaan, myös nukkuma-asennolla voi olla merkitystä siihen, millaisia unia näet.

Uniasento

Hong Kongin Yan yliopiston apulaisprofessori Calvin Kai-Ching Yun mukaan ihmiset, jotka nukkuvat selällään näkevät enemmän painajaisia ja heidän on myös hankalampi muistaa uniaan.

– Erilaiset nukkumisasennot voivat aiheuttaa painetta kehon eri osiin ja kehon tuntemukset voivat olla lähteitä unen eri elementeille, Yu toteaa.

On kuitenkin suositeltavaa, että ihminen nukkuisi juuri itselleen mukavassa asennossa.

Erään tutkimuksen mukaan oikealla kyljellään nukkuvat ihmiset näkevät turvallisia ja helpottavia unia, vasemmalla kyljellään nukkuvat vahvoja tunteita ja epävarmuuden värittämiä unia ja mahallaan nukkuvat taas enemmän eroottisia unia.

Katso myös: Unettomuuden uudet hoitokeinot

Unettomuuden uudet hoitokeinot 8:39
Haastattelussa Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Kaisla Lahdensuo ja THL:n tutkimusprofessori Timo Partonen.

Lue myös:

    Uusimmat