Mainos

Vaalivoitto ei riitä Turkin pääministerille

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan on tyytymätön hallitsevan AK-puolueen odotettua pienemmästä vaalivoitosta paikallisvaaleissa ja vihjaa vaihtavansa ministereitä hallituksessaan.

AK-puolue joutui toteamaan suosionsa ensi kertaa pienentyneen eilen pidetyissä kunnallisvaaleissa. Puolue voitti vaalit ja sai lähes 39 prosenttia äänistä, mutta voitto on pienempi kuin kunnallisvaaleissa vuonna 2004. Tuolloin ääniosuus oli 41 prosenttia.

Vielä toissa vuonna AKP sai parlamenttivaaleissa yli 46 prosenttia äänistä.

Pääministeri Erdogan sanoi, että on selvitettävä, mistä tulos johtuu. AKP menetti asemansa useissa tärkeissä kaupungeissa, muunmuassa kurdialueella Diyarbakirissa, vaikka suurkaupungit Istanbul ja Ankara säilyvät sillä.

Maalliset puolueet nousussa

Vaalit olivat sen sijaan lähes läpimurto pääoppositiopuolue RPP:lle eli republikaaniselle kansanpuolueelle. Se sai 23,2 prosentin äänisaaliin. Myös kansallismielinen NAP menestyi hyvin.

Politiikan tutkija Sencer Ayata Ankarasta sanoo, että Turkin poliittinen ilmapiiri muuttui ratkaisevasti, kun valtapuolue AKP:n pitkä jatkuva kasvu nyt taittui. AK-puolue joutuneekin tekemään tulevaisuudessa entistä enemmän kompromisseja sekä jatkamaan EU-jäsennyyteen tähtääviä uudistuksia, jotka ovat olleet lähes pysähdyksissä.

Turkin talous on kuralla

Myös Turkin talouskasvu, joka on jatkunut koko AK-puolueen 7 vuotta kestäneen nousun ajan, on taittunut syöksylaskuun. Työttömyys on nousussa, teollisuustuotanto kutistuu ja hallituksen odotetaan joutuvat uusiin lainaneuvotteluihin kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n kanssa.

Turkin uskotaan ajautuvan ainakin taantumaan tai jopa lamaan tänä vuonna.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.