Mainos

Vaalimainoksia revitään ja sutataan – ilkivalta ehdokkaiden riesana

Sitä mukaa kun eduskuntavaalijulisteet ja ehdokkaiden kyltit ilmestyvät teiden varsille, näyttää alkavan myös niiden ilkivaltainen sotkeminen ja tuhoaminen. 

Esimerkiksi Länsi-Uudellamaalla poliittinen vastakkainasettelu näyttäisi kärjistävän vaalien ennakkotunnelmia. Tämä näkyy ehdokkaiden ilmoituksiin kohdistuvana vimmana.

Perussuomalaisten Uudenmaan piirin puheenjohtaja Pekka M. Sinisalo on taas matkalla rautakauppaan ostamaan lisää liisteriä, sillä perussuomalaisten vaalijulisteita on tuhottu hänen mukaansa esimerkiksi Kirkkonummella "laajassa mittakaavassa".

– Tiettyjen Uudenmaan kuntien alueella kaikki puolueen ehdokkaiden kyltit on saatettu poistaa tai tuhota. Parin päivän välein niitä on saanut käydä uusimassa, Sinisalo sanoo.

Hänen mukaansa syynä tihutöihin on suomen- ja ruotsinkielisten asemaan liittyvä vastakkainasettelu. 

– Itse uskoisin, että en ole tietylle äänestäjäkunnalle kaikkein mieluisin ehdokas kaksikielisessä kunnassa, Sinisalo kertoo.

Erityisesti harmittaa sadan euron arvoiseen vaalibanderollin katoaminen. Henkilökohtaiseksi rahalliseksi tappiokseen Sinisalo laskee ilkivallan takia jo nyt nelisen sataa euroa. 

Myös RKP:n vaalimateriaali saa kyytiä

Kirkkonummen seudun RKP:n ehdokkaat ovat niin ikään saaneet osansa tihutöistä.

– Saamme melkein joka päivä tietoja, että ehdokkaidemme julisteita rikotaan. Ehdokkaat ja meidän kampanjaihmisemme kiertävät alueella autoilla ja koittavat paikata puuttuvia ilmoituksia, sanoo RKP:n Länsi-Uudenmaan yhteyspäällikkö Andreas Elfving. 

Haitta on ehdokkaalle mielipahaa suurempi. Ennen paperisia julisteita liimattiin vanerisille alustoille, mutta ehdokkaiden itse teettämät säänkestävät julisteet ovat aika kalliita.

– Muovinen kyltti voi maksaa helposti lähemmäs 30 euroa ja jos niitä alkaa kadota kymmenittäin, niin tuleehan siitä helposti myös suuri rahamäärä, Elfving sanoo.

Elfving kiistää, että Kirkkonummella vaalikamkamppailu olisi kärjistynyt suoranaiseksi kiistaksi perussuomalaisten ja RKP:n välillä.

– No, kyllähän me olemme vähän eri linjoilla esimerkiksi kieltenopiskelusta. Kampanjan aikana tietyt ihmiset ovat vähän liiankin innokkaita oman asiansa puolesta ja joskus tapahtuu ylilyöntejä, Elfving sanoo.

Hän tuomitsee kaiken ilkivallan puolueesta riippumatta ja sanoo, että jos RKP:n ehdokkaiden tai tukijoukkojen kuullaan osallistuvat toimintaan, asiaan puututaan.

Tihutöiden tekijöistä ei ole tietoa. Perussuomalaisten leirissä rikotuista tai poistetuista ilmoituksista on tehty muutamia rikosilmoituksia. 

Vaaleihin on nyt aikaa reilut kaksi viikkoa, ja puolueiden isot kasvogalleriat ovat vasta tulleet tai tulossa katukuvaan. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, kampanjoiden tiukentuminen loppua kohden tuskin ainakaan vähentää ilmoituksiin kohdistuvaa ilkivaltaa.

Onko sinun kotiseudullasi tuhottu vaalijulisteita? Lähetä meille kuva osoitteeseen kuvat@mtv.fi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.