Mainos

Vaalijärjestelmä remonttiin

Vaalijärjestelmää uusitaan vuoden 2007 eduskuntavaaleihin. Vaalipiirit olisi tarkoitus yhdistää seitsemäksi vaalialueeksi ja vaaliliitot kiellettäisiin.

Vaalijärjestelmä aiotaan panna remonttiin jo vuoden 2007 eduskuntavaaleihin.

Oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) kertoo uudistussuunnitelmista Uutispäivä Demarin ja Helsingin Sanomien haastatteluissa.

Vaalipiirien määrä on tarkoitus supistaa nykyisestä 15:stä 14:ään. Vaalipiirit yhdistettäisiin pareittain seitsemäksi vaalialueeksi. Alueet olisivat Etelä-Suomi, Kaakkois-Suomi, Häme-Pirkanmaa, Itä-Suomi, Länsi-Suomi ja Pohjois-Suomi.

Lakiuudistusta valmistellaan nyt oikeusministeriössä. Tavoitteena on vaaliyhtymämalli, jolla pyritään koko maassa nykyistä tasaisempaan äänikynnykseen. Samalla vaaliliitot kiellettäisiin.

Koskisen mukaan myös oppositiota informoidaan uudistuksesta jo alkuvaiheessa. Vaaliyhtymässä tai vaalialueessa kaksi vaalipiiriä saisi yhdessä eduskuntaan 23-37 kansanedustajaa. Koskisen mukaan tämä tasaisi äänikynnystä niin, että kaikilla alueilla kynnykseksi tulisi kolme-neljä prosenttia, kun se nykyään vaihtelee vaalipiireittäin parista prosentista jopa viiteentoista prosenttiin.

Äänikynnys tarkoittaa sitä, kuinka monta prosenttia puolueen on äänistä saatava ensimmäiseen kansanedustajapaikkaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.