Mainos

Uutuuskirjoissa Pikku pioneereja ja Päätalon viimeiset

Nelli ja Juri ovat taistolaisten lapsia. Vanhempien poliittinen vakaumus ja maailmantuska ovat vaikuttaneet heidän lapsuuteensa ja maailmankatsomukseensa. Kun isä palaa Suomeen asuttuaan vuosia ulkomailla, alkaa Nelli punnita poliittista lapsuuttaan. Millainen hänen vanhempiensa avioliitto oikein oli? Miksi vanhemmat menettivät poliittisen idealisminsa? Miksi isä hylkäsi omat lapsensa?

Nelli ja Juri ovat vuonna 1970 syntyneen Laura Honkasalon esikoisromaanin henkilöitä. Romaani tarkastelee 1970-luvun poliittistumista uudesta näkökulmasta. Kokijana on Nelli, idealistinen lapsi, osaksi aivopesty ja osaksi omilla aivoillaan ajatteleva pikku pioneeri. Vaikka aikuiset luopuvat vakaumuksestaan ja sopeutuvat 1980-luvun markkinahenkiseen yhteiskuntaan, Nelli kantaa sydämessään lapsuutensa vilpitöntä uskoa parempaan maailmaan. 90-luvun opiskelijoiden mielissä taistolaisnostalgia sekoittuu aitoon tyytymättömyyteen ahnetta materialistista yhteiskuntaa kohtaan.

Honkasalon romaani Sinun lapsesi eivät ole sinun lapsiasi kuvaa Nellin lapsuutta ja nuoruutta surumielisyydellä mutta lämmöllä. Kun on ollut seitsenvuotiaana vakaumuksellinen kommunisti, tuntuu myöhemmin vaikealta sopeutua maailmaan, jossa kommunismi on tuomittu epäonnistuneeksi utopiaksi.

Laura Honkasalo on opiskellut englantilaista filologiaa Helsingin yliopistossa ja keskiajan kirjallisuutta Trinity Collegessa Dublinissa. -Aloitin tarinoimisen heti, kun opin kirjoittamaan. Jo seitsenvuotiaana oli päättänyt, että minusta tulee kirjailija. Kirjoitin paksuja fantasiaromaaneja, jotka kuvitin itse, Honkasalo on kertonut.

Kannaksen lomajuna Pääatalolaisittain

Vallan toisenlaisesta maailmasta ja ihmisistä Gummeruksen kotimaisessa kirjasyksyssä kertoo Kalle Päätalon viimeinen kertomuskokoelma Kannaksen lomajuna. Kokoelman niminovelli on pitkä ennen julkaisematon kertomus lomamatkasta, jonka alikersantti Kalle Päätalo teki Kannakselta Siiranmäestä Lahteen.

Lomareissusta tulee toisenlainen kuin Kalle osaa aavistaakaan, ja sen seuraukset ovat kauaskantoiset. Niminovellin jatkona on siihen liittyvä kertomus Jälkinäytös, joka on julkaistu Iijoki-sarjan viimeisessä osassa Pölhökanto Iijoen törmässä. Kokoelman toisen osan muodostavat lyhyet kertomukset, jotka on julkaistu aikoinaan lehdissä. Teoksen kolmas osa on ennen julkaisematon näytelmä Viimeinen muuri.

Sariolaa ja Sariolaa

Sota-aikaan sijoittuu myös Ulla-Leena Lundbergin uutuusromaani Marsipaanisotilas. Juhani Syrjä päättää neliosaisen Juho-sarjansa teokseen Juho 63-84. Nykyaikaan keskittyvät muun muassa Outi Almin Lumen ääni- ja Sami Parkkosen Tulva -romaanit sekä Sari Vuoriston Flamingopaikka- ja Tuuve Aron Sinikka Tammisen outo tyhjiö -novellikokelmat.

Kotimaisia dekkarikirjailijoita Gummeruksen syksyssä ovat Wexi Korhonen, Pekka Salo ja Tuula Sariola. Mauri Sariolan tuotannosta on jälleen pantu yksiin kansiin neljä Susikoski-romaania. Kuten aiemmissakin kokoomateoksissa, myös tässä Susikoski ratkaisee -kirjassa on tarjolla loppuunmyytyjä ja lukijoiden kaipaamia harvinaisuuksia. Tommy Tabermannilta ilmestyy Passionata-niminen kokoelma uusia runoja.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.