Mainos

Uusi vesilaki ei salli Vuotoksen rakentamista

Hallitus on hyväksynyt yksimielisesti pitkään kiistellyn esityksen uudeksi vesilaiksi. Lakiuudistus ei avaa mahdollisuutta Vuotoksen tekoaltaan rakentamiselle.

Oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) mukaan allashanke on jo kertaalleen hylätty lain vastaisena, eikä uusi laki muuta tilannetta.

- Hanke on todettu laittomaksi, ja keskeiset pykälät ovat säilyneet aivan samanlaisina, Brax toteaa.

Uusi laki antaa valtioneuvostolle oikeuden antaa lausunto yhteiskunnallisesti tärkeissä vesivoimahankkeissa.

- Nytkin valtakunnallisesti tärkeissä hankkeissa esimerkiksi luonnonsuojelujärjestöt, asukasyhdistykset ja elinkeinoelämä lausuvat mielipiteensä. Lausunnot eivät ole juridisesti sitovia, ja päätöksenteko on riippumatonta. Lausunnot tuovat informaatiota, mutta eivät sido tai ohjaa päätöstä, Brax selvittää.

Hallitus oli yksimielinen

Hallituksen sisällä vesilaista on ollut kiistaa erityisesti keskustan ministerien kanssa. Braxin mukaan tänään hallitus oli yksimielinen.

- Ei tässä mitään jättikiistoja ole käyty. Neuvottelut olivat pitkät, koska tämä on intohimoja herättävä asia. Verissä päin riitelyä tässä ei ole ollut.

Uusi laki myös nopeuttaa lupamenettelyä. Menettelyn perusrakenne on vuodelta 1962 ja Braxin mukaan se on aikansa elänyt.

- Turhia prosesseja on poistettu, ja esimerkiksi katselmustoimitus jää välistä pois. Paitsi että ympäristönsuojelun taso paranee, myös hankkeiden eteneminen nopeutuu.

Uutta vesilakia on valmisteltu kymmenen vuotta. Lakipaketin etenemistä on hidastanut kiista Vuotoksen tekoaltaasta.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.