Uusi tutkimuskatsaus osoittaa, miten koronatartunta vaikuttaa raskaana oleviin – erikoinen piirre oirekuvassa

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso listaus tyypillisimmistä oireista.

Kansainvälisen tutkijatiimin katsaus esittää, että raskaana olevat naiset tarvitsevat muita ikäisiään useammin tehohoitoa koronatartunnan saadessaan. Heillä näyttää myös olevan harvemmin kuumetta ja lihaskipuja infektion yhteydessä. Tutkimuksesta uutisoi esimerkiksi brittilehti The Guardian.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos linjaa, että tähänastisen kokemuksen perusteella raskaana olevien riski saada vakava covid-19 ei ole suurempi kuin muilla samanikäisillä naisilla. Raskausaikana koronaan sairastuneita on kuitenkin toistaiseksi ollut vähän, minkä vuoksi myös koronavirusinfektion vaikutuksista raskauteen on vielä niukasti tietoa. 

Eurooppalaisten ja kiinalaisten tutkijoiden tuoreet löydökset summaavat aiempien tutkimusten perusteella, miten covid-19 mahdollisesti vaikuttaa raskauteen.

Useammin tehohoitoon, vähemmän oireita

The BMJ -tiedelehdessä tiistaina ilmestynyt vertaisarvoitu tutkimuskatsaus perustuu 77 aiempaan tutkimukseen. Tutkimuksissa tarkasteltiin 11 432 raskaana olevaa naista, joilla todettiin covid-19-tartunta sairaalassa. Heidän verrokkeinaan käytettiin 83 486 hedelmällisessä iässä olevaa naista, jotka eivät olleet raskaana mutta olivat sairastuneet koronaan.

Katsauksessa havaittiin, että koronavirukseen raskausaikana sairastuneet naiset joutuivat verrokkejaan useammin tehohoitoon. Noin neljä raskaana olevaa naista sadasta vaati tehohoitoa koronatartunnan vuoksi. 

Raskaana olevat tarvitsevat tehohoitoa useammin myös esimerkiksi influenssaan sairastuessaan. Ilmiö johtuu osittain siitä, että odottavan äidin immuunijärjestelmä varautuu suojelemaan vauvaa. Lisäksi raskaana olevan naisen keuhkot sekä sydän- ja verisuonielimistö, joihin uusi koronavirus hyökkää, ovat jo ennestään rasittuneita raskauden vuoksi.

Katsauksessa havaittiin myös, että raskaana olevan naiset kärsivät koronatartunnan yhteydessä verrokkejaan harvemmin kuumeesta ja lihaskivuista. Tämä voi johtua siitä, että raskaana oleville naisille tehdään koronavirustesti rutiininomaisesti sen sijaan, että testaaminen perustuisi oireisiin.

Tutut riskitekijät lisäsivät vaikean koronataudin todennäköisyyttä

Korkea synnytysikä, korkea painoindeksi, verenpainetauti ja olemassa olevat sairaudet, kuten diabetes, lisäsivät vaikean koronavirustaudin todennäköisyyttä raskaana olevilla naisilla. Samat terveydelliset tekijät lisäävät koronariskejä kaikilla ihmisillä.

Covid-19-tautiin raskausaikana sairastuneiden kuolleisuus ei ollut lähelläkään korkeaa. Analyysissä yksi tuhannesta naisesta kuoli johonkin syyhyn. Aineistosta havaittu kuolleisuus on todennäköisesti korkeampi kuin todellisuudessa, sillä tiedot kertovat yleisesti ottaen naisista, joilla on kohonnut riski menehtyä koronaan, ja sisältävät muistakin syistä kuin koronasta johtuvia kuolemia.

Synnyttäjän koronatartunta lisäsi vauvan riskiä joutua vastasyntyneiden teho-osastolle. Äidin koronatartunta ei lisännyt merkittävästi kohtukuoleman tai vastasyntyneen kuoleman todennäköisyyttä. Koronavirus oli sen sijaan yhteydessä ennenaikaiseen synnytykseen, mutta tämä saattoi johtua sairaalan käytännöistä, huomauttaa The Guardian.

Raskaana olevien on tärkeä noudattaa suosituksia

Asiantuntijat ovat toivottaneet analyysin tervetulleeksi, vaikka se saattaa aineistonsa vuoksi yliarvioida koronaviruksen vaikutuksia raskauteen. Suurella osalla raskaana olevista naisista ei ole riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin.

Brittiläisen The Royal College of Obstetricians and Gynaecologist -ammattijärjestön puheenjohtaja Edward Morris muistuttaa tiedotteessa, että raskaana olevien naisten on tärkeä seurata suosituksia sosiaalisen etäisyyden pitämisestä ja välttää henkilöitä, joilla on koronavirusinfektioon viittaavia oireita. Morris sanoo, että erityisesti tänä vuonna raskaana olevien on tärkeää myös ottaa influenssarokote.

Nyt ilmestynyt tutkimuskatsaus ei vastaa kaikkiin polttaviin kysymyksiin, kuten siihen, miten koronavirus vaikuttaa raskauden alkuvaiheessa, ja kuinka todennäköisesti tauti tarttuu vauvaan kohdussa. Maailmalla on todettu tapauksia, joissa koronaviruksen on osoitettu tarttuneen äidistä veriteitse syntymättömään lapseen.

Lue myös:

    Uusimmat