Brittitutkimus vahvistaa näyttöä koronakuoleman riskiä lisäävistä tekijöistä – laajin tutkimus tähän mennessä

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Katso videolta listaus tyypillisimmistä koronavirustartunnan oireista.

Laajaan aineistoon perustuva alustava tutkimus vahvistaa käsitystä covid-19-tautiin kuolemisen riskitekijöistä. Löydökset perustuvat yli 17,4 miljoonan brittiläisen aikuisen terveystietoihin ja 5683 koronakuolemaan, mikä tekee tutkimuksesta suurimman tähän mennessä. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

Oxfordin yliopiston tiedotteessa tutkijat kertovat, että etninen tausta, ikä, sukupuoli ja aiempi terveydentila vaikuttavat koronariskeihin. 

Aineistosta oli havaittavissa, että aasialaisilla ja mustilla on suurempi riski kuolla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuin valkoihoisilla. Ilmiö on havaittu esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa mustia on kuollut koronavirukseen suhteessa paljon enemmän kuin valkoisia. Syytä tähän ei tiedetä varmasti ja asia vaatiikin lisätutkimuksia.

Myös köyhyyden huomattiin lisäävän koronakuoleman todennäköisyyttä.

Tutkimus vahvistaa näkemystä, jonka mukaan miehet kuolevat naisia todennäköisemmin covid-19-tautiin. Kohonnut kuoleman riski koskee myös vanhuksia sekä ihmisiä, jotka sairastavat huonossa hoitotasapainossa olevaa diabetesta tai vakavaa astmaa.

Alustavat löydökset ilmestyivät medRxiv-verkkojulkaisussa.

Useita tekijöitä yhdistetty kohonneisiin koronariskeihin

Uutta koronavirusta tutkitaan kiivaasti, mutta vielä toistaiseksi virukseen ja sen aiheuttamaan tautiin liittyy paljon epävarmuutta.

Valtaosa koronatartunnan saaneista sairastaa lievän taudin. Perussairauksista, kuten vaikea-asteisesta sydänsairaudesta tai elinvaurioita aiheuttaneesta diabeteksesta, kärsivien sekä iäkkäiden on jo verrattain pitkään tiedetty sairastuvan todennäköisemmin covid-19-taudin vakavaan muotoon ja kuolevan siihen.

Muita arvioituja riskitekijöitä ovat esimerkiksi miessukupuoli, vähäinen valkosolujen määrä, lihavuus ja A-veriryhmä.

Lue kaikki koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat