Raskaana ollut nainen sai koronatartunnan, virus siirtyi istukan kautta myös vauvaan – vastasyntynyt poika toipui vakavista oireista huolimatta

Vauva sairastui koronavirukseen – tartunnan epäillään tulleen äidiltä istukan kautta 2:09

Ranskassa on todettu tapaus, jossa raskaana ollut nainen sai koronavirustartunnan ja välitti sen edelleen istukan kautta sikiöön. Vastasyntyneellä todettiin tartunta ja vakavia oireita, mutta hän toipui taudista. Äitiä ja vauvaa hoitaneen lääkärin mukaan tämä on osoitus siitä, että vastasyntyneet voivat kehittää suojan koronaviruksen aiheuttamaa Covid-19 -tautia vastaan.

Antoine- Béclèren sairaalassa hoidettavana ollut nainen sai koronavirustartunnan raskauden viimeisen kolmanneksen aikana.

– Olemme todenneet, että virus voi tarttua istukan kautta vauvaan. Aluksi ajattelimme, ettei se voi olla mahdollista, mutta valitettavasti nyt tiedämme, että näin todella voi tapahtua, sanoo lääkäri Daniele de Luca.

Tapaus vahvistaa epäilykset oikeaksi

Vauvalta, istukasta ja lapsivedestä otettiin useita eri näytteitä, joiden perusteella todettiin, että tartunta oli siirtynyt raskauden aikana äidiltä lapselle. 

Tästä mahdollisuudesta on ollut jo aiemmin epäilyksiä. De Luca on sitä mieltä, että hänen tekemänsä tutkimukset vahvistavat asian todeksi.

Vauvalla oli vakavia oireita

Vuorokauden sisällä syntymästä poikavauvalla ilmeni aivokalvontulehdus ja lihaskouristuksia. Poika kuitenkin toipui ja kotiutui sairaalasta kolmen viikon sisällä.

– Täytyy myöntää, että aluksi olimme erittäin huolissamme – hänellä oli vakavia oireita. Mutta hänen toipumisensa sujui lopulta hyvin. Siitä olemme erittäin iloisia, huojentunut de Luca toteaa.

De Lucan mukaan nyt on nähtävillä kasvavissa määrin todisteita siitä, että vastasyntyneet kykenevät muodostamaan suojan Covid-19-tautia vastaan, vaikka olisivat saaneet SARS-Cov2 -tartunnan. 

Hän toteaa lisäksi, että raskaudenaikainen koronaviruksen tarttuminen äidiltä lapselle on onneksi edelleen harvinaista.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat