Mainos

Ministeriön nolo kömmähdys: rinnastivat autoimmuunisairauden allergiaan

Keliakialiiton mukaan sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä esityksessä, joka koskee keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvausta, on asiavirheitä. 

Hallitusohjelmassa päätettiin poistaa Kelan myöntämä ruokavaliokorvaus ensi vuoden alusta lähtien. Nykyisin yli 16-vuotiaat keliakiaa sairastavat voivat saada Kelan maksamaa ruokavaliokorvausta 23,60 euroa kuukaudessa. 

Valtiolle säästöjä korvauksen poistamisesta syntyy 9,6 miljoonaa euroa.

– Ministeriön selvityksessä on monia asiavirheitä. On huolestuttavaa, minkälaisen tietämyksen varassa ruokavaliokorvauksen poistamista valmistellaan, sanoo Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Kekkosen mukaan selvityksessä vähätellään keliakian vakavuutta ja rinnastetaan keliakia ruoka-allergiaan.

– Keliakia ei ole allergia, vaan autoimmuunisairaus, jossa elimistön oma puolustusmekanismi pettää. Keliakiaa tulee verrata muihin autoimmuunisairauksiin, kuten reumaan, MS-tautiin, tyypin 1 diabetekseen ja Crohnin tautiin. 

Keliakiaa sairastavan säännöllinen altistuminen gluteenille aiheuttaa esim. osteoporoosia, lapsettomuutta, maksa-arvojen nousua, hermosto-oireita, masennusta ja ohutsuolen syöpää.

"Hoidettavat oireet entistä vakavampia"

Keliakialiiton tiedotuksessa kritisoidaan että ministeriön selvityksessä viitataan vammaistukeen, vaikka ruokavaliokorvaus ei ole vammaistuki, vaan oma itsenäinen etuutensa.

Liiton mukaan ruokavaliokorvausten poistaminen ei vähennä keliakian diagnosoimiseksi tarvittavia toimenpiteitä terveydenhuollossa. Liitto myös arvioi, että terveydenhuollossa joudutaan hoitamaan entistä vakavampia oireita, kun monilla ei ole varaa hoitaa sairauttaan asianmukaisesti.

Keliaakikot kritisoivat myös, että heille ehdotetaan tilalle kokonaan viljatonta ruokavaliota.

– Ministeriön ehdotus on suomalaisten ravitsemussuositusten vastainen. Suositusten mukaan täysjyväviljavalmisteet kuuluvat joka päivään lähes joka aterialle. Keliakiaa sairastavien tulee korvata tavanomaiset viljavalmisteet gluteenittomilla vaihtoehdoilla tarvittavien ravintoaineiden saannin turvaamiseksi, Kekkonen toteaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.