Ylilääkäri Nohynek kertoo MTV:lle, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa ja miksi niitä syntyy juuri Etelä-Afrikassa

Ylilääkäri Nohynek kertoo MTV:lle, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa ja miksi niitä syntyy juuri Etelä-Afrikassa 3:26
Videolla THL:n ylilääkäri Nohynek kertoo, mikä uudessa virusvariantissa huolestuttaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kehottaa välttämään matkustamista Etelä-Afrikkaan maassa havaitun uuden koronavirusmuunnoksen takia. THL:n ylilääkärin mukaan lisätietoa rokotteiden tehosta virusmuunnosta vastaan saadaan ensi viikolla.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo MTV Uutisille, että THL aikoo julkaista suosituksen Etelä-Afrikkaan matkustamisen välttämisestä perjantain aikana.

– Varovaisuuteen nojaten monet EU-maat ovat nyt suositelleet välttämään kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan ja sen ympärillä oleviin maihin. Myös THL:ltä on tulossa tällainen suositus ulos.

Nohynekin mukaan virusmuunnosta, jonka koodinimi on B11.529, on havaittu tähän mennessä ainakin Etelä-Afrikassa, Botswanassa ja Hongkongissa.

– Sen [virusmuunnoksen] piikkiproteiinissa on useita muunnoksia. Näiden muunnosten vuoksi sen pelätään leviävän tehokkaammin. Kuinka tehokkaasti, siitä on vielä tutkimuksia käynnissä.

– Etelä-Afrikan laboratoriot ovat tekemässä siitä neutraloivien vasta-aineiden testejä. Odotamme ensi viikolla tuloksia siitä, pystyykö se väistämään rokotteen tuoman immuniteetin.

Uusi virusmuunnos voisi kiertää rokotteen tuomaa suojaa

Suurin huoli on Nohynekin mukaan se, että virus kiertäisi rokotteen tai sairastetun taudin tuomaa immuunisuojaa. Tietoa ei kuitenkaan ole vielä riittävästi.

– Se on tietysti se huoli, mikä meillä aina on. Lisää tietoa myös tarvitaan siitä, millainen on sairastuneiden taudinkuva Etelä-Afrikassa ja ovatko sairastuneet rokotettuja vai rokottamattomia. Tähän asti rokote on suojannut hyvin muuntoviruksilta. Aika näyttää, onko tilanne tässä samanlainen.

Nohynekin mukaan virusmuunnoksesta keskusteltiin eilen maailman terveysjärjestön WHO:n kokouksessa.

– Itse olin WHO:n kokouksessa, jossa tästä keskusteltiin. Eteläafrikkalaiset kollegat kertoivat ensimmäisistä löydöksistä.

Nohynekin mukaan WHO aikoo todennäköisesti tänään nimetä uuden virusmuunnoksen kreikkalaisen nimistön mukaisesti, kuten aiemmatkin virusmuunnokset.

"Tarvitsemme lisää tietoja"

Nohynekin mukaan uusi variantti ei välttämättä tarkoita sitä, että tilanne olisi huolestuttava.

– Varianttejahan tulee koko ajan. Se, mikä merkitys sillä on, siitä odotamme lisätietoja. Siitä, että virusmuunnos pystyy valtaamaan nopeasti alaa Etelä-Afrikassa, ei vielä pidä vetää johtopäätöstä siitä, että se olisi hyvin vaarallinen. Tarvitsemme lisää tietoa.

Nohynekin mukaan varianttien syntyminen Etelä-Afrikassa on odotettua muun muassa siksi, että maassa on paljon HIV:tä sairastavia, joilla immuniteetti on alentunut.

EU kehotti perjantaina jäsenmaista lopettamaan lennot Etelä-Afrikasta. Asiasta kertoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen Twitterissä.

Nohynek ei ota kantaa siihen, tulisiko lennot Etelä-Afrikasta Suomeen kieltää. Nohynekin mukaan tulisi mahdollisesti pohtia esimerkiksi karanteeneja Suomeen Etelä-Afrikasta saapuville.

– Kyllähän ihmisten täytyy kotiin päästä, mutta pitää erikseen miettiä, millaiset karanteenijärjestelyt esimerkiksi ovat järkeviä.

Lue myös:

    Uusimmat