Suomessa tutkitaan tällä hetkellä kahta omikronepäilyä – Lehtonen: "Pitäisin aika todennäköisenä"

1:58
Koronan omikron-muunnos levinnyt todennäköisesti myös Suomeen – tätä se tarkoittaa

Suomessa on mahdollisesti havaittu ensimmäinen tapaus Etelä-Afrikasta peräisin olevaa uutta koronan omikronmuunnosta. THL:n mukaan tällä hetkellä Suomessa tutkitaan kahta omikronepäilyä. 

Ensimmäisestä mahdollisesta tapauksesta kertoi HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä maanantaina.

Lehtonen kertoo MTV Uutisille, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla rajatarkastusnäytteessä löytyi perjantaina 26. marraskuuta S-geeninegatiivinen näyte, mikä voi viitata joko omikroniin tai alfavarianttiin eli aiemmin brittivarianttina tunnettuun muunnokseen.

Lehtonen kuitenkin pitää todennäköisenä, että kyse on omikronista.

– Katsoen, mitä muualla Euroopassa tapahtuu, pitäisin aika todennäköisenä, että kyseessä on omikron. Varmuus tulee, kun näyte on sekvensoitu, Lehtonen kommentoi MTV Uutisille.

THL: Tulosten saamisessa kestää muutamia päiviä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti maanantaina, että Suomessa tutkitaan tällä hetkellä kahta omikronepäilyä. THL:n mukaan molemmissa epäilyissä on kontakti ulkomaille.

Lehtosen mukaan näytteen varmistamiseen sekvensoinnissa menee yleensä pari viikkoa, mutta mahdollisesti näytteen analysointia kiirehditään. THL:n mukaan tulosten saamisessa menee muutamia päiviä.

Omikrontapauksia on todettu tähän mennessä eteläisen Afrikan lisäksi ainakin Belgiassa, Saksassa, Britanniassa, Italiassa, Itävallassa, Kanadassa, Israelissa, Australiassa, Hongkongissa.

Lisäksi muunnosta epäillään löytyneen myös ainakin Tanskassa ja Tshekissä.

– Parhaillaan selvitetään, millainen mahdollinen leviämispotentiaali uudella variantilla on maailmanlaajuisesti. Vielä ei myöskään ole tietoa, pystyykö uusi variantti kiertämään koronarokotteiden tai sairastetun taudin kautta saatua immuunisuojaa, sanoo johtava asiantuntija Carita Savolainen-Kopra THL:stä.

Juttua päivitetty kello 13.44: Lisätty THL:n tieto kahdesta omikronepäilystä.

Katso alla oleva video: Tämä eteläisen Afrikan maista tällä viikolla Suomeen tulevista tiedetään – Vantaan apulaiskaupunginjohtaja kommentoi tilannetta

5:37

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja