Suomi sulkee ulkorajan eteläisen Afrikan maista tulevilta matkailijoilta koronamuunnoksen takia

Suomi rajoittaa tästä päivästä kello 15 alkaen ulkorajoillaan niiden matkustajien maahantuloa, jotka ovat oleskelleet viimeisen 14 vuorokauden aikana Botswanassa, Eswatinissa, Etelä-Afrikassa, Lesothossa, Mosambikissa, Namibiassa tai Zimbabwessa.

Namibia poistetaan päätöksen liitteenä olevasta maaluettelosta.

Valtioneuvosto päätti asiasta 28. marraskuuta. Päätös tarkoittaa, että edellä mainitussa Afrikan maassa oleskelleen matkustajan ei ole mahdollista päästä Suomeen esittämällä todistus Covid-19 -rokotussarjasta.  

Henkilö voi tulla Suomeen vain silloin, jos hänellä on siihen välttämätön syy, kuten pakottavat perheasiat tai muut pakottavat henkilökohtaiset syyt.

Suomen kansalainen tai Suomessa vakinaisesti asuva henkilö saa kuitenkin aina palata Suomeen.Maahantulon rajoitukset ovat voimassa 19.12. saakka. 

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo, että Afrikassa havaittu uusi koronavirusmuunnos omikron voi uhata merkittävästi väestön terveyttä ja hyvinvointia ja heikentää epidemiatilannetta. Ministeriö ja Aluehallintovirastot ovat ohjeistaneet kuntia terveysturvatoimiin. Kunnat vastaavat terveysturvatoimista rajanylityspaikoilla, satamissa ja lentokentillä.

Rajavartiolaitos tarkistaa maahantulijoita ja tukee terveysviranomaisia

Suomeen ei tule suoria lentoja eteläisestä Afrikasta. Rajavartiolaitos analysoi Suomeen saapuvaa matkustajaliikennettä ja toimittaa tietoa terveysviranomaisten käyttöön. Ulkorajoilla Rajavartiolaitos seuloo riskialueilta tulleita matkustajia terveysviranomaisten tarkastuksiin. 

Schengen-alueen maista tulevaa liikennettä ei tällä päätöksellä rajoiteta.

Sisärajoilla Rajavartiolaitos avustaa terveysviranomaisten pyynnöstä. Terveysturvallinen maahantulo toteutetaan tartuntatautilain mukaisen maahantulomallin mukaisesti.

Suomeen voi edelleen tulla kaikista muista maista esittämällä todistuksen hyväksyttävästä Covid-19 - rokotussarjasta. Rokottamattomiin maahantulijoihin kohdistuu rajoituksia. Katso voimassa olevat maahantulon rajoitukset ja terveysturvallisuusvaatimukset alla olevilta verkkosivuilta.

Lähde: Sisäministeriön tiedote.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja