Uusi kohdunkaulansyöpärokote markkinoille

Suomalaisjohtoisessa tutkimuksessa todettiin, että rokote suojaa parhaiten, mikäli se annetaan 9-11-vuotiaille lapsille. Kansanterveyslaitos ei aio kuitenkaan ainakaan lähiaikoina ottaa rokotetta kansalliseen rokotusohjelmaan.

Suomen markkinoille on tulossa syksyllä toinen kohdunkaulansyöpää ehkäisevä rokote. Laajan tehotutkimuksen mukaan uusi rokote suojaa jopa sataprosenttisesti kahden yleisimmän papilloomaviruksen aiheuttamia syövän esiasteita vastaan. Nämä virustyypit aiheuttavat 70 prosenttia kaikista kohdunkaulansyövistä.

Rokote annettiin kaikkiaan 19 000 naiselle eri puolilla maailmaa. Suomesta osanottajia oli 5000.

Suomalaisjohtoinen tutkimus julkaistaan englantilaisen lääketiedejulkaisun The Lancetin verkkoversiossa.

- Nämä tulokset ovat erittäin rohkaisevia, sillä tutkimukseen osallistuneet naiset ovat juuri niitä, joita lääkärit tapaavat vastaanotoillaan joka päivä. Tulokset viittaavat siihen, että rokote suojaa naisia infektioilta, jotka voivat johtaa kohdunkaulansyöpään, sanoo tutkimusta johtanut professori Jorma Paavonen Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Tutkimuksessa todettiin, että rokote suojaa kaikkein parhaiten, jos se annetaan 9-11-vuotiaille lapsille. Paavonen uskookin, että jos papilloomavirusrokote otettaisiin nuorten rokotusohjelmaan, kohdunkaulansyövän vaikeiden esiasteiden määrä vähenisi 5-7 vuodessa jopa puolella. Syöpien määrän hän uskoo vähenevän parin vuosikymmenen aikana 70 prosentilla.

Papa-koe voi pelastaa

Suomen ensimmäinen papilloomavirusrokote tuli markkinoille noin vuosi sitten. Myös sen on tutkittu ehkäisevän sataprosenttisesti muun muassa kahden yleisimmän papilloomaviruksen aiheuttamia syövän esiasteita.

Kohdunkaulan syövän esiasteita vuosittain tuhansia

Suomessa kohdunkaulansyöpä on varsin harvinainen tehokkaan seulonnan takia. Viime vuonna tapauksia oli noin 150.

Syövän esiasteita löydetään kuitenkin vuosittain tuhansia. Paavosen mukaan esiasteiden takia joudutaan tekemään paljon kohdunkaulan leikkauksia. Hän ihmettelee, miksi kohdunkaulansyöpää ehkäisevää rokotetta ei ole Suomessa otettu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaikka rokote olisi tarjolla.

Menneen kevään aikana monet Euroopan maat ottivat rokotusohjelmaansa lastenrokotteen, joka suojaa kohdunkaulansyöpää aiheuttavalta virukselta. Esimerkiksi Ruotsissa sairausvakuutus korvaa osan papilloomavirusrokotteesta.

Suomessa Kela ei kuitenkaan korvaa ennaltaehkäisevää terveydenhoitoa. Myöskään Kansanterveyslaitos (KTL) ei ole ainakaan aivan lähiaikoina ottamassa papilloomavirusrokotetta kansalliseen rokotusohjelmaan.

- Viime syksynä kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä ja tartuntatautien neuvottelukunta ottivat sellaisen kannan, että papilloomavirusrokotteen vaikutuksista tarvitaan vielä lisää tietoa ennen kuin sen ottamista yleiseen rokotusohjelmaan olisi syytä harkita, sanoo Kansanterveyslaitoksen rokoteosaston johtaja Terhi Kilpi.

KTL:ssä on käynnissä kokonaisvaltainen arviointi siitä, miten papilloomaviruksen aiheuttamaa tautitaakkaa voi vähentää. Myös rokotuksen merkitystä on pohdittu.

Kilpi muistuttaa, että jos seuraavan 20 vuoden aikana halutaan ehkäistä kohdunkaulansyöpää, on mietittävä muita vaihtoehtoja kuin rokotusta.

Hänen mukaansa Tanskassa ja Norjassa rokotetta kiirehditään enemmän kuin Suomessa, koska heillä on osittain epäonnistuttu syövän seulonnoissa. Tanskassa syöpätapausten määrä on kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat