Mainos

Uusi BSE-epäily löydetty Länsi-Suomesta

Länsisuomalaisessa naudassa epäillään hullun lehmän tautia. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan BSE-pikatestin tulos valmistuu kahdessa päivässä.

Hullun lehmän tauti todetaan aivo-selkäydinnäytteestä.

Länsisuomalaisessa naudassa epäillään hullun lehmän tautina tunnettua BSE:tä.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan naudan aivonkudoksesta tehtävän BSE-pikatestin tulos valmistuu kahden päivän sisällä. Ministeriön mukaan keskushermosto-oireista kärsivä lypsylehmä tapettiin tänään länsisuomalaisella tilalla.

Ministeriön osastopäällikkö Jaana Husu-Kallion kuitenkin muistuttaa, että kyseessä on vasta epäily.

-Pidämme mahdollisena, että se voi olla BSE, ja nyt toivomme, että näillä lisätutkimuksilla sitten osoitetaan, ettei kyse ole hullun lehmän taudista, sanoo Husu-Kallio.

Maa- ja metsätalousministeriö määräsi tänään, ettei tilalta saa toistaiseksi siirtää pois muita nautoja eikä rehuja. Muissa tilalla olevissa naudoissa ei ole havaittu BSE:hen viittaavia oireita.

BSE-epäillyn naudan ruho tuhotaan BSE-riskiaineksen käsittelyyn hyväksytyssä laitoksessa. Ministeriön mukaan alustava selvitystyö BSE-taudin varalta aloitetaan läänineläinlääkärin johdolla ennen ensimmäisen tutkimustuloksen valmistumista.

Sairas lehmä kärsi takajalkojen vapinasta ja lievistä halvausoireista. Nämä oireet voivat viitata myös useaan muuhun keskushermostoperäiseen tai aineenvaihduntasairauteen.

Suomessa on tänä vuonna tutkittu yli 32 000 nautaa BSE:n varalta, eikä niistä ole löydetty tautia. Suomen ensimmäinen tautitapaus löytyi viime vuonna kärsämäkeläiseltä karjatilalta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.