Uuden-Seelannin moskeija-ampujalle syytteet terrorismista ja kymmenistä murhista

Uuden-Seelannin moskeijaiskusta epäilty sai murhasyytteet 1:58
Christchurchissa ammuskellut mies sai syytteet terrorismista.

Uuden-Seelannin Christchurchissa moskeijoissa ampunutta 28-vuotiasta miestä syytetään terroristiteosta ja useasta murhasta.

Valkoisen ylivallan kannattajaksi itseään kuvaillut australialaismies saa syytteet terrorismista, 51 murhasta ja 40 murhan yrityksestä. Kahteen moskeijaan kohdistuneet iskut tapahtuivat 15. maaliskuuta.

Terrorismirikoksia koskeva lakipykälä tuli voimaan vuonna 2002, eikä se ole vielä ollut käytössä oikeussalissa. Tämän vuoksi syytteet olivat alkujaan suppeammat. Poliisin mukaan päätös syyttää ampujaa terrorismista tehtiin syyttäjien ja lakiasiaintuntijoiden konsultointien pohjalta.

Ampujan mielentilaa tutkitaan

Moskeija-ampuja on parhaillaan vankilassa, jossa hänelle tehdään mielentilatutkimuksia. Hänet nähdään oikeudessa seuraavan kerran kesäkuussa.

Poliisi kertoi tavanneensa iskuista selviytyneitä ja uhrien perheitä. Tarkoituksena oli kertoa heille uusista syytteistä.

–  Poliisi on sitoutunut tarjoamaan kaiken tarvittavan tuen uhrien perheille ja iskuista selviytyneille tämän haastavan ja tunteellisen oikeusprosessin aikana, poliisi kertoo.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on luonnehtinut iskuja terroriteoksi. Epäilty ampuja julkisti iskujen yhteydessä äärioikeistolaisen ja islaminvastaisen manifestin.

 

Lue myös:

    Uusimmat