Mainos

Utahin monumentit ovat nyt Trumpin päätöksestä auki kaivostoiminnalle – MTV ikuisti vaarassa olevat kansalliset maisemat

2:07

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin päätös leikata merkittävästi Utahin luonnonsuojelualueita ja kansallisia monumentteja on nostattanut toistakymmentä oikeusprosessia.

Trumpin määräys Utahin osavaltion suojelukohteista astui voimaan kuun alussa ja moni pelkää, että lisää luonnonpuistoja joutuu kohteeksi.

Utahilainen Mark Austin astelee tottuneesti punaisen rotkon reunalla. Pudotus olisi suuri, mutta Austinia huolettavat muut asiat.

– Niin pitkälle kuin näet, mihin tahansa suuntaan katsot, ei ole enää osa monumenttia, luonnonsuojelijaksi itseään kutsuva Austin sanoo.

Austin viittaa siihen, kuinka Donald Trump leikkasi yhteensä yli puolet Utahin osavaltion kahdesta merkittävästä kansallisesta monumentista, Bears Earsista ja Grand Stairscase-Escalantesta. Helmikuun alusta lähtien alueelle on voinut anoa vaikkapa kaivoslupaa.

– Kuka tietää, mitä he aikovat tehdä! He haluavat asfaltoidun tien ja rakentaa hotelleja, vaikka tämä on historiallista erämaata. Tämä voi muuttua yksityiseksi varakkaiden maatilaksi.

Tärkeä fossiilien löytöpaikka

Alkuperäisasukkaat, ympäristöjärjestöt ja eri paikallisaktiivit ovat huolissaan kulttuuriperinnön ja luonnon lisäksi tieteellisistä tutkimuksista.

– Täältä löytyi vasta uusia dinosauruslajeja, joita ei ole löydetty mistään muualta. Mutta alueelta on löytynyt myös hiiltä, ja he haluavat tuhota fossiilit hiilen vuoksi, Austin sanoo.

Utahilaiset republikaanipoliitikot tukevat Trumpin päätöstä, ja odottavat kaivoslupahakemuksia muun muassa hiilelle.

– Tällä alueella on tehnyt paljon geologisia tutkimuksia. Suurimmassa osassa täällä ei ole taloudellisesti kannattavaa kaivaa, mutta utahilaiset poliitikot kieltäytyvät uskomasta tieteeseen kuten Trumpkin. He haluavat uskoa, että täällä on arvokasta kaivettavaa, vaikka ainoa arvokas on luonto itse, Austin lisää.

Austin pelkää, että lisää luonnonpuistoja voi joutua leikkurin kohteeksi.

– Hän haluaa tuhota ainakin 20 monumenttia lisää eri puolelta maata.

“Tällaisia paikkoja ei ole enää monta maailmassa”

Tutkimukset kyseenalaistavat sen, kuinka kannattavaa syrjäiselle, vuoristoisella alueelle olisi perustaa uusia kaivoksia. Ennen kuin presidentti Bill Clinton suojasi Grand Staircase-Escalanten yli 20 vuotta sitten, monet paikat tyhjennettiin raaka-aineista. Bears Earsista tuli suojelualue vasta Barack Obaman ansiosta vuonna 2016.

Luontoa kunnioittavat paikalliset ovat sitä mieltä, että arvokkain on jo löydetty. Heitä pelottaa, että yhden hotellinkin rakentaminen pilaisi erämaan ja sen tunnelman.

– Tällaisia paikkoja ei ole enää monta maailmassa. Monella amerikkalaisella ei ole käsitystä, minkälainen paikka heillä on takapihallaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.