Mainos

USA:n mahdollinen taantuma hermostuttaa - huomenna tärkeä päivä

Yhdysvaltojen taloustilanne huolestuttaa asiantuntijoita. Sampo Pankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki uskoo, että maailman mahtavin talousmaa, USA vaipuu taantumaan noin 30 prosentin todennäköisyydellä.

- Talouskasvu on hidastunut jo merkittävästi menneinä kuukausina. On lähes kolmanneksen mahdollisuus olemassa, että USA vaipuu taantumaan, mikä tarkoittaisi sitä, että bruttokansantuote supistuu pari vuosineljännestä, Kuoppamäki kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa koko maailmantalouden epävarmuus on lisääntynyt. USA:n mahdollinen taantuma vaikeuttaisi maailmantalouden kasvua entisestään.

– Riskinä on se, että tulee useampi hitaamman kasvun vuosi. Meidänkin (Suomen) vientimme kärsisi. Meillä on kuitenkin onneksi hyvä tilanne siinä mielessä, että pankkisektori ja kotimarkkinat ovat kunnossa.

Kuoppamäki uskoo kuitenkin, että keskuspankit ovat ottaneet oppia edellisestä finanssikriisistä, joka puhkesi vuoden 2008 jälkeen. Finanssikriisin mahdollisuus on kuitenkin aina olemassa.

Näitä lukuja tuijotetaan

Sijoittajat odottavat kuumeisesti uusia tilastotietoja Yhdysvalloista. Maa julkaisee huomenna puoli neljän aikoihin Suomen aikaan heinäkuun työllisyysraportin, joka kertoo maan työllisyystilanteen kehittymisestä.

Talousuutistoimisto Bloombergin keräämien ekonomiennusteiden mukaan maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen odotetaan kasvavan 85 000 kappaleella. Työttömyysasteen odotetaan puolestaan pysyvän ennallaan 9,2 prosentissa.

Pohjola Pankin pääekonomistin Reijo Heiskasen mukaan työllisyysraportti on hyvin tärkeä.

– Työllisyystilanne kertoo yleisesti siitä, kuinka vakaalla pohjalla talouden kasvu on.

– Ja jos työttömyys nousee sekä työllisyyden kehitys on hyvin heikkoa, niin silloin myös talouden pohjavire on vaisu.

Heiskanen uskoo, että USA vaipuu taantumaan 15 prosentin todennäköisyydellä.

– Epävarmuus lietsoo sitä, että notkahdus voi pitkittyä. Tällä hetkellä se näyttää kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.