Mainos

USA lieventämässä kantaansa Intian ydinaseiden suhteen

Vielä presidentti Bill Clintonin kaudella Yhdysvallat vaati Intiaa liittymään kansainväliseen ydinkoekieltosopimukseen.

Yhdysvallat näyttää muuttavan suhtautumisensa Intian ydinohjelmaan. Yhdysvaltain presidentti George Bush lupaa Intialle yhteistyötä rauhanomaisen ydinenergian saralla.

Yhdysvaltain päätös kummastuttaa sekä Bushin hallintoa että ydinaseriisunnan kannattajia, sillä ydinasevalta Intia ei ole allekirjoittanut ydinaseiden leviämistä estävää ydinsulkusopimusta.

-Vastuullisena ja kehittynyttä ydintekniikkaa hallitsevana valtiona Intian pitäisi saada samat edut kuin muidenkin maiden, Bush sanoi julkilausumassa, joka annettiin hänen keskusteltuaan Intian pääministerin Manmohan Singhin kanssa.

Johtajien tekemän sopimusluonnoksen mukaan Yhdysvallat poistaisi kotimaiset ja kansainväliset esteet Intiaan suuntautuvalta ydinteknologian kaupalta sekä ydinalan yhteistyöltä ja vastapainoksi Intia pidättäytyisi ydinkokeista ja päästäisi YK:n tarkastajat laitoksiinsa.

Merkittävää on kuitenkin se, ettei sopimus edellytä Intian lopettavan ydinaseisiin kelpaavan plutoniumin valmistamista. Lisäksi siltä vaaditut myönnytykset ovat täysin vapaaehtoisuuteen perustuvia.

Vielä Bill Clintonin hallinnon aikana Yhdysvallat pyrki saamaan Intiaa mukaan sekä ydinsulkusopimukseen että täysimittaiseen ydinkoekieltosopimukseen. Takinkäännön syyksi arvellaan Yhdysvaltain halua parantaa suhteita Aasian nousevaan teknologia- ja talousmahtiin, joka toimii samalla vastapainona Kiinalle.

Singh: Intia ei levitä ydinteknologiaa

Intia pitää kiinni ydinsulkusopimuksen säännöistä eikä levitä ydinteknologiaa, lupasi Intian pääministeri Manmohan Singh Washingtonin-vierailullaan.

-Intian ansioluettelo ydinaseiden levittämisen estämisessä on moitteeton. Olemme pitäneet kiinni omantunnontarkasti jokaisesta säännöstä ja määräyksestä tällä alueella, Singh sanoi Yhdysvaltain kongressille.

-Me emme ole koskaan olleet, emmekä tule olemaan arkaluontoisten teknologioiden levittämisen lähde, hän lisäsi.

Intia ei ole allekirjoittanut ydinsulkusopimusta vaikka se noudattaakin sen sääntöjä vapaaehtoisesti.

Singh puhui kongressille sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti George W. Bush oli tehnyt dramaattisen käänteen Yhdysvaltain politiikassa ja pyytänyt muutosta lakiin, jotta Intian kanssa voitaisiin käydä ydinteknologiakauppaa.

Intia testasi ydinasetta vuonna 1998 ja harjoittaa ydinaseiden kilpavarustelua naapurimaan Pakistanin kanssa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.