Mainos

USA: Lentomatkustajista luovutettava matkustajatiedot

Yhdysvallat on esittänyt useille eurooppalaisille lentoyhtiöille vaatimuksen nykyistä tarkempien matkustajatietojen luovuttamisesta maan viranomaisille. Terroriuhkia torjuva Yhdysvallat edellyttää saavansa tavanomaisten passitietojen lisäksi tiedot muun muassa matkustajien etnisestä alkuperästä ja uskonnosta.

Eurooppalaiset lentoyhtiöt eivät aio suostua vaatimuksiin. Ellei neuvotteluissa päästä tulokseen, Atlantin yli suuntautuvat lennot joutuvat vaakalaudalle.

- USA:n viranomaiset profiloivat USAhan tulevia matkustajia ja käyvät läpi omia rekistereitään ja vertaavat niihin - ja mahdollisesti antavat sitten maahantulokieltoja tai estävät henkilön maahantulon, turvallisuuspäällikkö Kaarlo Karvonen Finnairilta kertoo.

Euroopassa tällainen vaatimus on ollut vahvassa vastatuulessa, muutoinkin kuin kulttuurierojen takia. - Kyse on myös lainsäädäntöeroista. EU:n tiedotusdirektiivi ja Suomen kansainvälinen lainsäädäntö estävät esimerkiksi Finnairia luovuttamasta USA:n viranomaisten vaatimia tietoja heille, Karvonen perustelee.

Helmikuun loppuun asti mennään joka tapauksessa nykysäännöillä, maaliskuun alusta Yhdysvaltain vaatimusten on määrä astua voimaan. Seuraava, mahdollisesti ratkaiseva neuvottelu asian tiimoilta Euroopan Unionin tietosuojaryhmän ja Yhdysvaltojen välillä on ylihuomenna. Ellei silloin päästä tuloksiin, konflikti on tuskin vältettävissä.

Panokset neuvotteluissa ovat ainakin kovia. - Tässä on sakotuskäytäntö, mutta USAn viranomaiset voivat viimeisenä vaihtoehtona estää lennot Yhdysvaltoihin, Karvonen kertoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 18.02.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.