Mainos

USA ja Pakistan ilmiriidoissa terroristijahdista

Terrorismin vastaisen sodan aseveljet Yhdysvallat ja Pakistan ovat ajautuneet ankaraan riitaan. Yhdysvallat haluaisi omin päin tuhota liittolaisensa alueilla sijaitsevat al-Qaidan ja Talebanin tukikohdat, mutta Pakistan ei siihen suostu.

Kiista on molemmille kiusallinen: Pakistan on riippuvainen Yhdysvaltain rahoista, kun taas Yhdysvallat tarvitsee Pakistanin tukea Afganistanissa.

Erimielisyydet olivat muhineet jo muutamia kuukausia, kunnes tällä viikolla ne räjähtivät avoimiksi. Ensin Yhdysvaltain aselajineuvoston puheenjohtaja, amiraali Mike Mullen kertoi maansa suunnittelevan sotatoimia terroristeja vastaan Pakistanissa. Pakistanin asevoimien komentaja vastasi, ettei valtion suvereniteettia niin vain loukata.

- Armeija puolustaa maan koskemattomuutta hinnalla millä hyvänsä, kenraali Ashfaq Kayani varoitti.

Sanasota sai lisävauhtia eilen, kun sanomalehti New York Times kertoi Afganistanissa toimivien amerikkalaisjoukkojen saaneen jo kesällä presidentti George W. Bushilta salaisen luvan maahyökkäyksille Pakistaniin.

Mutkikas suhdesoppa

Riidan taustalla on Yhdysvaltain tyytymättömyys Pakistanin suorituksiin al-Qaidan ja Talebanin nujertamisessa. Amerikkalaisjoukot ovat turhaan odottaneet pakistanilaisten panevan kuriin taistelijat, jotka majailevat heimoalueilla Afganistanin rajan tuntumassa.

Vaikka Pakistan on marssittanut seudulle 120 000 sotilasta, tekevät kapinalliset yhä säännöllisesti iskuja Afganistanin puolelle. Se on saanut monet Washingtonissa epäilemään kumppaninsa luotettavuutta.

- Tilanne heimoalueilla ei ole hyväksyttävissä. Lujempia otteita tarvitaan, sanoi eräs amerikkalaisvirkamies New York Timesille.

Pakistan kuitenkin pelkää, että amerikkalaisten sotatoimet vain lietsoisivat kapinahenkeä ja vaikeuttaisivat taistelua terroristeja vastaan. Lisäksi maan sisäinen tasapaino on hauras, sillä tuore hallitus ja uunituore presidentti eivät ole vielä vakiinnuttaneet asemiaan.

Toisaalta Pakistanilla ei ole kirjaimellisesti varaa rikkoa välejään Yhdysvaltoihin, koska ilman amerikkalaisten talousapua se joutuisi pikavauhtia vakaviin talousvaikeuksiin.

Lue myös:

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.