Mainos

USA: Iran suurin turvallisuusuhka

Yhdysvaltain uuden turvallisuusstrategian mukaan Iran on saatava luopumaan ydinasesuunnitelmistaan. Haasteita kansalliselle turvallisuudelle asettavat myös muun muassa Pohjois-Korea, Irak ja Lähi-itä.

Iran on suurin yksittäinen haaste Yhdysvalloille, sanotaan Yhdysvaltain uudessa kansallisessa turvallisuusstrategiassa. Myös Pohjois-Korea mainittiin vakavana uhkana, kun tarkastellaan ydinaseiden leviämistä.

Turvallisuusstrategian mukaan Iran on saatava kansainvälisin diplomaattisin ponnistuksin luopumaan ydinasesuunnitelmistaan, jotta yhteenotto vältetään. Tarkemmin asiaa ei selvitetty.

Vuoden 2002 strategiassaan Yhdysvallat varasi itselleen oikeuden ennalta estäviin iskuihin vihollisvaltioita tai terroristiryhmiä vastaan. Uudessa asiakirjassa todetaan, että Yhdysvaltain "on valmistauduttava toimimaan yksin jos tarpeen".

Asiakirjassa Iranin sanotaan aiheuttavan myös muita huolia: Iran avustaa terrorismia, uhkaa Israelia, yrittää estää Lähi-idän rauhanprosessia, hajottaa Irakin demokratiaa ja kieltää vapauden iranilaisilta. Ongelmat voidaan ratkaista vain, jos Iran muuttaa politiikkaansa ja sallii vapauden, sanotaan turvallisuusstrategiassa.

Yhdysvallat aikoo saada Pohjois-Korean ydinaseohjelmaa koskevat neuvottelut jälleen jatkumaan.

Haasteita Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle on raportin mukaan myös Irakissa ja Lähi-idässä sekä Venäjällä ja Kiinassa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.