Mainos

USA: Afganistanin riippuvuus oopiumista vähenemässä

Huumekaupan uskotaan vahvistaneen Taleban-liikkeen kapinoita.

Oopiumin merkitys Afganistanin taloudelle on kutistumassa, arvioi Yhdysvaltain edustaja Berliinissä. Tämä siitä huolimatta, että YK:n arvion mukaan oopiumin tuotanto kasvoi jopa 50 prosenttia Afganistanissa viime vuonna.

Yli 90 prosenttia maailman heroiinista on peräisin Afganistanista.

Noin kolmannes Afganistanin taloudesta perustui oopiumiin viime vuonna, mutta määrä on vähenemässä, Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Richard Boucher kertoi toimittajille. Hän ei tarkentanut muutoksen vauhtia mutta sanoi sen osoittavan, että Afganistanissa on talouskasvua oopiuminviljelyn ulkopuolella.

Boucher on yhdessä useiden muiden Yhdysvaltain hallituksen ja armeijan edustajien kanssa Berliinissä keskustelemassa liittolaisten kanssa Afganistanin jälleenrakennuksesta. Länsiliittolaisten mukaan huumekaupalla on merkittävä osuus Taleban-liikkeen kapinan voimistumisessa viime vuonna.

Yli 4000 ihmistä kuoli Afganistanin väkivaltaisuuksissa viime vuonna. Itsemurhaiskujen määrä kasvoi dramaattisesti, kun Taleban ja muut militantit jäljittelivät Irakin kapinallisten hyökkäyksiä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.