Uransa täysin yllättäen lopettanut Susijengi-lupaus kritisoi Suomen koripallossa vallitsevaa kulttuuria – "Pelaajat jäävät ikävään välikäteen"

2:26
Videolla Tulosruudun juttu uransa lopettaneesta Anton Odabasista.

Anton Odabasi lopetti lupaavan koripallouransa kesällä täysin yllättäen vasta 23-vuotiaana, koska koki, ettei koripalloammattilaisuus vastannut tarpeeksi hänen arvomaailmaansa. Odabasi jakaa nyt kritiikkiä myös Suomen koripallossa vallitsevaan kulttuuriin.

Odabasi ehti tehdä urallaan läpimurron kivikovassa Turkin pääsarjassa, mikä poiki myös kovan tarjouksen suurseura Galatasaraylta. Tarjous herätti Odabasissa kuitenkin suurta epävarmuutta, mikä sai lopulta pohtimaan jopa uran jatkoa.

– Sekä Turkissa että Suomessa koin, että enemmänkin aika paljon koripallon ulkopuoliset asiat vaikuttivat siihen, miten heidät nähtiin tai heitä kohdeltiin. Se on yksi asia, mikä on noussut omissa ajatuksissa ja pohdinnoissa esille, Odabasi summaa ajatuksiaan.

Odabasi joutui uransa aikana tekemään Suomessakin kovan valinnan, joka ei varmastikaan edesauttanut hänen uraansa miesten maajoukkueen suhteen.

– Suomessa on rakennettu polku siihen, että pelaajat siirtyvät Mäkelänrinteen lukioon, ja siitä sitten jenkkeihin yliopistoon. Tämän pohjalta sitten maajoukkueen, Mäkelänrinteen ja seurojen välillä rakentava keskustelu ja luottamus on kärsinyt. Siitä pelaajat jäävät ikävään välikäteen, Odabasi kertoo.

Odabasi teki kuitenkin poikkeavan valinnan ja jäi Espoon Hongan riveihin, koska koki olosuhteiden edesauttavan paremmin hänen kehittymistään. Uransa lopettanut lahjakkuus antaakin rajua kritiikkiä Suomessa vallitsevalle keskustelukulttuurille ja pelaajapolulle.

– Tämä harkinta pitäisi tehdä jokaisen pelaajan kohdalla yksityiskohtaisesti ja yksilötasolla, eikä niinkään yleistää ja laittaa pelaajia samaan muottiin. Uran aikana koin, että näihin asioihin oli vaikea puuttua ja lähteä näitä eteenpäin viemään, koska sellaista keskustelukulttuuria ei koripallon sisällä valinnut, jotta olisin voinut kääntyä jonkun puoleen, Odabasi kritisoi.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja