Mainos

"Urani vanhin lainanpalautus" - HS: 80 vuotta lainassa ollut kirja palautettiin

Helsingin kirjastotoimen apulaisjohtaja Anna-Maria Soininvaara kertoo, että kirjojen niin sanotut ikuisuuslainat eli vuosikausiksi kotiin unohtuneet kirjat ovat erittäin harvinaisia.

Helsingin Sanomat kertoo tapauksesta, jossa helsinkiläisen Kirjasto 10:n tiskille palautettiin eilen liki 80 vuotta lainassa ollut kirja. 

– Inventointiluvut osoittavat, että kirjoja, jotka jäävät ikuisuuslainaan, on todella vähän. Joskus niitä kirjoja löytyy esimerkiksi kuolinpesistä tai vastaavista, mutta kyllä tämä eilinen tapaus minun urani aikana vanhin lainanpalautus on, Soininvaara sanoo.

Soininvaara kertoo, että kirjastoissa inventoidaan teokset vähintään joka toinen vuosi.  Hävikki esimerkiksi kirjakauppojen lukuihin verrattuna on varsin pieni.

– Se on ihan murto-osa, mitä kirjastolainoista jää palauttamatta, jos verrataan kirjakauppojen tai muiden kauppojen hävikkilukuihin. Kun se kirja on omalla nimellä rekisteröity ja lainattu, niin kyllä ihmiset pitävät huolen, että he sen kirjan palauttavat. Vaikka sitten palauttaisivatkin vähän myöhässä.

Soininvaara rohkaisee palauttamaan lainoja, jotka ovat unohtuneet komeroiden perukoille, ullakoille tai kirjahyllyjen taakse. Hän muistuttaa, että lainoilla on sakkokatto.

– Onhan meillä enimmäismaksumäärä kuusi euroa per kirja, että sen yli ei enää sakkoa peritä, että turvallisin mielin voi reilustikin vanhaksi menneitä lainoja palautella.

Helsingin kirjastotoimen apulaisjohtaja muistuttaa, että kirjastoista ei soitella kymmeniä vuosia vanhojen lainojen perään.

– Kyllä pääsääntö on se, että yli kymmenen vuotta vanhat lainat ovat meidän rekistereistä poistuneet, että emme niitä enää karhua.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.