Mainos

Upseerit syytteeseen palvelusrikkomuksesta

Pohjois-Karjalan prikaatissa palveleva lääkintämajuri ja yliluutnantti joutuvat syytteeseen sairaaksi ilmoittautuneiden varusmiesten lähettämisestä moottorimarssille. Eduskunnan oikeusasiamies Lauri Lehtimaja on määrännyt upseerit asetettavaksi virkasyytteeseen Helsingin hovioikeudessa.

Prikaatin panssarintorjuntakomppania oli viime helmikuussa kovassa pakkasessa lähdössä moottorimarssille. Seitsemän varusmiestä oli pyytänyt terveydentilansa tutkimista ennen lähtöä, mutta heitä ei tuolloin päästetty lääkärin vastaanotolle.

Miehet tutkittiin vasta perillä ampumaleirillä. Yhdellä heistä oli ollut murtuma kädessä, yhdellä leikkausta vaatinut tulehdus varpaassa, yhdellä vatsakipua ja neljällä ainakin lievää kuumetta. Varusmiehet kuljetettiin 300 kilometrin matka kuorma-auton lavalla enimmillään 30 asteen pakkasessa. Matka kesti runsaat seitsemän tuntia. Lehtimaja huomauttaa, että kuljetus oli ankara fyysinen rasitus terveillekin.

Lehtimajan mielestä upseerit syyllistyivät palvelusrikkomukseen, koska he eivät suhtautuneet riittävän vakavasti velvollisuuteensa tutkituttaa sairaaksi ilmoittautuneiden varusmiesten terveydentila ennen palvelukseen määräämistä.

Ohjeen vastaanoton järjestämisestä vasta leirillä oli antanut lääkintämajuri. Päätöksen vastaanotolle tulleiden kuljettamisesta leirille teki yliluutnantti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.