Mainos

Upsalan kunta sorsii suomen kieltä

Uppsalan kunnan mukaan ruotsi on virallinen työkieli, jota on käytettävä kaikissa julkisissa työtiloissa, käytävillä sekä kahvihuoneissa.

Upsalan kaupungin työmailla suomen kielen puhuminen on kortilla. Ammattiosaston kanssa tekemällään sopimuksella kunta on yrittänyt kieltää suomen puhumisen.

Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta vie asian Euroopan neuvostoon.

- Kunta on yrittänyt kieltää meiltä suomen puhumisen, mutta ei se ole onnistunut. Semmoinen määräys on kuitenkin, että ruotsi on virallinen kieli, Uppsalan sosiaalihallinnossa työskentelevä Tiina Kiveliö valotti asiaa.

- Tämä kielto ei ole voimassa muuten kuin sopimuksella, jonka kunta teki ammattiosaston kanssa. Sen mukaan ruotsi on virallinen työkieli, jota pitää käyttää kaikissa julkisissa työtiloissa, käytävillä ja kahvihuoneissa. Suomea ja muita kieliä saa puhua yksityisasioissa, Kiveliö kertoi.

Hänen mukaansa sopimuksessa on kovasti tulkinnanvaraa. Muun muassa Ruotsin syrjintäasiamies aikoo selvittää, onko kunnalla riittäviä syitä kieltää suomen kielen käyttö. Myös kunnallisvirkamiesliitto on ihmeissään paikallisosastonsa tekemästä sopimuksesta.

- Minun lähin esimieheni pitää kieltoa naurettavana. Meillä on sosiaalitoimistossa 150 työntekijää ja puhumme pariakymmentä kieltä äidinkielenämme. Lisäksi meitä on kolme, jotka on palkattu tänne juuri sen takia, että puhumme suomen kieltä, Kiveliö kertoi jupakasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.