Unohda suklaa – näin syntyy hyvä välipala

Aamupalan antama energia alkaa loppua noin kolmen tunnin jälkeen. Tällöin onkin aika nauttia pieni välipala! Sano hyvästit suklaapatukoille, koska parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Oikeilla välipaloilla napostelu ja makeanhimo pysyvät kurissa.

Heikottaako, laskeeko energiatasosi? Varaa itsellesi pieniä välipaloja, joita nautit päivän mittaan muutaman tunnin välein. Näin verensokerisi ei laske, eikä nälkä aja sinua kaupassa heräteostosten pariin.

Pysyvät kylläisyydentunteen saat välipalasta, jossa on paljon proteiinia. Runsaasti kuitua sisältävät pikkuateriat sen sijaan hidastavat vatsalaukun tyhjenemistä ja sokerien imeytymistä vereen – näin nälkä ei pääse yllättämään.

Suosi myös hyviä, tyydyttymättömiä rasvoja: kasviöljyt, rasvainen kala, pähkinät ja siemenet sisältävät niitä. Varaa hätävaraksi laukkuusi pussi kuivattuja viikunoita, sillä ne sisältävät muita kuivahedelmiä enemmän kuituja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Terveellinen napostelu on sallittu.

Nälkä voikin olla janoa

Muista juoda! Ruoasta saatavan nesteen lisäksi aikuisen tulisi juoda litran verran päivittäin. Nestevajaus huonontaa keskittymiskykyä ja väsyttää, joten käytä helppoa kikkaa: ota jokaisen kahvikupillisen seuraksi lasi vettä.

Joskus myös tarve napostella katoaa veden juomisella, sillä syömishalu voi sekoittua janontunteeseen. Esimerkiksi kurkussa on paljon vettä ja vähän energiaa.

Suklaa, limu tai karkit eivät korvaa hyviä kuituja, rasvoja ja vitamiineja sisältäviä välipaloja. Lisäksi liian makea välipala saa elimistön lisäämään insuliinin tuotantoa. Tämän jälkeen verensokeri laskee hyvin nopeasti, joten makean herkun energiasta ei ole pitkään iloa.

Jos suklaata tai makeaa on saatava, kokeile kaakaopapuja. Raakasuklaa sisältää flavonoideja ja antioksidantteja, jotka maitosuklaasta ovat kadonneet.

Maustamaton jogurtti sisältää hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, ja verensokeri pysyy tasaisena. Jogurttiin voi myös lisätä kuituja ripottelemalla sen pinnalle leseitä tai pellavansiemenrouhetta.

Hyviä välipaloja

– Hapankorppu, näkkileipä ja tuorejuusto. Piristä annosta hillolla!

– Tuoreet hedelmät ja meloni palasina, vaikkapa raejuuston seassa

– Pähkinöitä, auringonkukansiemeniä, taateleita, manteleita

– Täysjyvämurot, maito ja jogurtti

– Lehtisellerin varsia, kyytipoikana home- tai yrttijuustoa

– Avokado, porkkana, kurkku, tomaatti

– Ruisleipä ja kananmunaa viipaleina: leivän päälle voi laittaa myös tonnikalaa, raejuustoa tai kalkkunaa

Hedelmäinen välipalaleipä

1 täysjyväpaahtoleipä (myös hapankorppu käy)
kevyttä tuorejuustoa
omena, banaani, mango

Paahda leipä, voitele se tuorejuustolla ja päällystä hedelmien viipaleilla.

Nauti appelsiinimehun tai soijamaidon kera.

MTV3/Maria Aarnio

Lähteet: Heli Esker: Hyvän mielen ravintoa, Gummerus 2009, Evita-lehti

Kuvat: Lehtikuva ja Futureimagebank

Lue myös:

    Uusimmat