Mainos

Unkarin presidentti esitti pääministerin erottamista

Unkarissa on vaadittu pääministerin eroa siitä lähtien, kun hän jäi kiinni valehtelusta.

Unkarin presidentti Laszlo Solyom on kehottanut parlamenttia erottamaan valehtelusta kiinni jääneen pääministerin Ferenc Gyurcsanyn.

Hän kertoi kantansa suorassa tv-lähetyksessä sen jälkeen kun paikallisvaalien äänestys oli ohi. Vaaleja pidettiin testinä sosialistipääministerin hallitukselle.

Gyurcsanyn eroa on vaadittu Unkarissa sen jälkeen kun julkisuuteen vuoti ääninauha, jossa pääministeri myönsi valehdelleensa maan talouden tilasta voittaakseen vaalit.

-Pääministeri kieltäytyy myöntämään, että hän käytti luvattomia keinoja pitääkseen kiinni vallasta, sanoi Solyom.

Paljastus johti Budapestissa päivittäisiin mielenosoituksiin, jotka aluksi kärjistyivät mellakoiksi.

Konservatiivisen oppositiopuolueen Fideszin johtaja Viktor Orban kehotti äänestäjiä tekemään paikallisvaaleista kansanäänestyksen, jossa tuomitaan Gyurcsany ja hänen talousohjelmansa.

Pääministeri ennusti kuitenkin vaalien alla, että vaalituloksesta on tulossa hallituksen kannalta hyvä. Gyurcsany sanoi perjantaina, ettei vaalituloksesta tule sellaista, jota oppositio voisi hyödyntää hallitusta vastaan. Vaaleissa valitaan paikallisten valtuustojen lisäksi kaupunginjohtajat muun muassa Budapestiin.

Suurin mielenosoitus järjestettiin Unkarissa viikko sitten lauantaina, jolloin liikkeellä oli arviolta 40 000 ihmistä. Sittemmin mielenilmaukset ovat hiipuneet niin, että toissapäivänä parlamenttitalon edessä oli enää 2500 ihmistä. Laki määräsi mielenosoitukset lopetettavaksi vaalien ajaksi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.