Uniin tunkeutuminen ei ole enää vain fiktiota – tutkijat kävivät keskustelua nukkuvien kanssa ensimmäistä kertaa ikinä

Tutkijoiden ja selkounta näkevien väliset keskustelut pitivät sisällään kysymyksiä ja matemaattisia tehtäviä. Tutkimuksesta kerrotaan arvostetussa Science-tiedelehdessä.

Neljä laboratoriota ja 36 koehenkilöä käsittävä tutkimus viittaa siihen, että ihmiset voivat vastaanottaa ja käsitellä monimutkaista ulkopuolista informaatiota nukkuessaan. 

– Tutkimus haastaa unen perustavanlaatuiset kuvaukset, sanoo kognitiivinen neurotieteilijä Benjamin Baird Wisconsinin yliopistosta. Baird tutkii unta ja nukkumista, mutta ei ollut osa tutkimusryhmää.

Perinteisesti on ajateltu, että unessa aivot ovat eristäytyneet ja tiedottomat ulkopuolisen maailman suhteen.

Selkounta koulutettiin

Hiljattain Ranskassa, Saksassa, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa sijaitsevat tutkimusryhmät pyrkivät kommunikoimaan selkounta näkevien kanssa.

Selkounella tarkoitetaan unta, jonka näkijä ymmärtää nukkuvansa.

Ensin koehenkilöitä opetettiin tunnistamaan, milloin he nukkuvat ja ilmoittamaan kehollisesti tutkijoille, kun he tunnistavat näkevänsä unta. Osa koehenkilöistä oli myös kokeneita selkounien näkijöitä.

Selkounen näkijöitä pyydettiin kyetessään kommunikoimaan tutkijoille.

Nukkujat vastasivat kysymyksiin esimerkiksi liikuttamalla silmiään tiettyyn suuntaan. Samaan aikaan tutkijat seurasivat nukkuvien aivosähkökäyriä.

Matematiikkaa ja kysymyksiä

Tutkijat kysyivät tutkimushenkilöiltä kyllä-ei -kysymyksiä ja esittivät heille yksinkertaisia laskutoimituksia, kuten “mitä tulee, kun kahdeksasta vähennetään kuusi”.

Koehenkilöt vastasivat kysymyksiin aiemmin sovitulla tavalla, kuten hymyllä tai silmänliikkeillä. Saksassa koehenkilöitä oli pyydetty vastaamaan morseaakkosten avulla, liikuttamalla silmiään.

Tutkijat kysyivät yhteensä 158 kysymystä, joista noin yhteen viidestä koehenkilöt vastasivat oikein. Vain noin kolmeen prosenttiin kysymyksistä vastattiin väärin, noin 18 prosentissa kerroista vastaus oli epäselvä ja noin 60 prosenttiin kysymyksistä ei saatu vastausta.

Tutkijoiden mukaan tämä osoittaa, että vaikka kommunikointi nukkuvien kanssa on vaikeaa, se on mahdollista.

Radio puhui

Esitettyään useita kysymyksiä, koehenkilöt herätettiin unesta ja heitä pyydettiin kuvailemaan uniaan.

Jotkut koehenkilöt muistivat kuulleensa kysymyksiä. Yksi muisti kuulleensa matemaattisen kysymyksen autoradiosta, toinen kertoi elokuvan kertojan kaltaisen äänen tunkeutuneen hänen uniinsa ja kysyneen häneltä, puhuiko hän espanjaa.

Tutkimuksen johtaja Karen Konkoly toivoo, että tekniikalla voitaisiin muun muassa parantaa terapiatyötä, johon liittyy esimerkiksi traumojen käsittelyä unien avulla.

Selkounet yleisiä

Puolet ihmisistä näkevät selkounta ainakin kerran elämässään, ja yksi kymmenestä uneksii tietoisena kokemuksestaan vähintään kerran kuussa.

Tutkimusten mukaan harvinaisissa tapauksissa ihmiset voivat myös lisätä selkounien esiintyvyyttä harjoittelun avulla.

Muutamissa aiemmissa tutkimuksissa selkounea näkevien kanssa on pyritty kommunikoimaan. Tutkimuksissa ei kuitenkaan ole havaittu merkittäviä reaktioita, eikä niihin liittynyt monimutkaista viestintää.

Lue myös:

    Uusimmat